mardi, 01 juin 2010

Het Vlaamse Karakter van Een Blogske Zout.

Désolé pour ceux qui ne parlent pas néerlandais, voilà ma lubie qui me reprend, je prétends qu'on n'apprend une langue qu'en la pratiquant. Voici donc une page pour tous ceux qui veulent discuter en néerlandais, en remerciant d'avance les commentateurs néerlandophones qui viendront contredire (ou pas) les opinions des commentateurs francophones. Cette page est dédiée à Jiosé Happart, qui aurait pu changer la Belgique si seulement il avait accepté d'apprendre la langue de 40% des habitants de la commune qu'il prétendait diriger.

Het was lang geleden toen ik op dit blog nog een ééntalig Nederlandse pagina voorstelde. De eerste keer was dat eigenlijk niet zo'n succes. Ik hoop dat deze keer meer mensen van heel België zullen meedoen. Ik dank bij voorbaat de Nederlandstaligen die hier graag meedoen om tolerant te zijn met het soms gebrekkige Nederlands van ons, Franstaligen. Het onderwerp van de discussie wordt deze keer : "is de N-VA een extremistische partij, en waarom ?" Alle meedoeners worden verzocht uiterst beleefd met elkaar te zijn, en geen scheldwoorden te gebruiken. Doei!

15:27 Publié dans Humeurs du Nord | Lien permanent | Commentaires (133) | |  Facebook |  Imprimer | | | |

Commentaires

@ Marcel

Zonder dikke nekkerij of verkeerde bedoelingen, maar het is: "HET Vlaamse karakter".
Verder: Good Luck.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Marcel,

Het NVA is evenmin een extremistische partij als het FDF.
Ze willen beiden Belgie behouden en in de financiele vetpotten blijven zitten.
Het "barattin" er rond is voor de show om het kiesvee te lokken.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Dank u Traveller. Uw bedoeling kon echter niet verkeerd geInterpreteerd worden. Fout verbeterd.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

De N-VA is geen extremistische partij. Ze zijn in veel opzichten veel te zacht. Waarom Bourgeois al niet lang een regeringscommissaris gestuurd heeft naar de drie gemeenten is mij een raadsel.

Écrit par : Lieven | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ik heb het Nederlands het vorige jaar begonnen te leren. Het is dus een beetje vroeg voor mij om in het Nederlands te spreken over zo'n moeilijke onderwerp. Maar het is leuk dat ik uw tekst al kan begrijpen. Mischien zal ik het volgende jaar bereid zijn. Zal België nog bestaan ?

Écrit par : yoplait | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ik denk dat we eerst "extremistische" moeten preciseren.
Met een strikte definitie, is NVA (en zijn 25% volgens opiniepeiling) zeker niet extremistische. Ook is NV-a niet geweldig zoals VB, TAK, enz...

Maar toch, ik denk dat wanneer jij programma is zo tegen een andere bevolkingsgroep, is, voor mij, NV-A toch extremistische.

Écrit par : P. Goots | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Extremistisch? Toch niet meer dan deze man die kort dezelfde visie van De Wever verwoordt:

http://www.youtube.com/watch?v=FZNPJg9nXI4

Écrit par : wanda (iq moins de 50) | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Bourgeois? De man die aan de federale verkiezingen deelneemt, in de eerste positie, alleen om later niet te willen zetelen? Het is blijkbaar iemand die zijn mooie principes niet aan hemzelf toepast :-)

Écrit par : Franck Pastor | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Wanda : deze keer ben ik akkoord met u : Happart is een extremist die geloofde dat hij de Vlamingen van Voeren kon dwingen een Nederlandsonkundige burgemeester te accepteren. Dat Voeren, met 60% Franstaligen niet naar Vlaanderen kon is een zaak. Een burgemeester du de taal van 40% van zijn bewoners niet kent is een andere zaak.

Uw IQ is voor de occasie verhoogt tot 100.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Yoplait: Goed begonnen! Als het aan de Vlamingen ligt zal België volgend jaar zeker nog bestaan! Dus blijven Nederlands leren!

Écrit par : wanda (iq moins de 50) | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Natuurlijk is het geen extremistische partij. Is een afwijkende mening hebben extremistisch? Moet alles Belgisch zijn of het is slecht? Zolang een mening niet racistisch is of discrimineert is ze niet extreem. De mening van de N-VA heeft evenveel legitimiteit als die van alle andere partijen. N-VA is ook niet tegen iets of iemand, je zal ze nooit horen zeggen dat ze tegen de Franstaligen zijn. Ze zijn enkel voor een onafhankelijk Vlaanderen. De N-VA heeft ook nooit Waals of Brussels territorium opgeëist wat ik dan weer op het randje van extreem vind. Waar de N-VA voor staat is dat Franstaligen een beetje meer respect tonen voor de Nederlandse taal en zolang dat niet komt gaan we beter uit elkaar. Voor mij heeft België enkel nog een toekomst met duidelijke taalregels. Als land waar iedereen zich gerust kan voelen zonder achterdochtig te moeten zijn voor elkaar. Dat is nu niet het geval. Spijtig

Écrit par : Joris | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Welkom Joris. Wat denk jij dan van de aanwezigheid van NVA-ers op de Ijzerwake (om direct een triviale vraag te stellen…)

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

- de situatie zou niet zijn wat ze nu is indien de taalwetten waren nageleefd
- het systematisch vertikken om Nederlands te leren door de grote meerderheid van de franstaligen (bvb door Engels te kiezen op school als tweede taal) werkt de slechte verhouding tussen de gemeenschappen in de hand

Écrit par : Louisvdp | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Z c’est en effet une décision qui s’imposait (un blog néerlandophone) il est temps d’apprendre la langue en accéléré Geert Bourgeois, au mépris de toute légalité vient de prendre la décision d’éjecter des listes communales, tout électeur francophone résident à l’étranger, Vive la Flandre grande et victorieuse !

Et bravo encore Z c’est ce qui s’appelle avoir du nez !

Écrit par : Cassandre | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ja lap zeg, daar is de ijzerwake al..... Ladies and gentlemen! M'sel proudly presents: Staaaaaaaaaaaaaafke Deeeeeeeeeeclèèèèèèèèèèèrq! Tadaaaam!

Op de ijzerwake worden fundamenteel vlaamse waarden opgeëist door vieze ventjes van extreem rechts. (godsvrede, vlaamse strijd, de gebroeders van raemdonck en ander sentimenteel gezever en gekeutel). Sommigen van de NVA menen de "universaliteit" van die dingen te moeten verdedigen door daar aanwezig te zijn. Zo in de stijl van "we mogen dat niet laten afpakken door het geschoren tuig".

Is de NVA daardoor extreem rechts. (Helaas) niet. NVA begeeft zich zéér rechterzijde van het politiek spectrum. Vooral inzake sociale zekerheid en economie zijn ze zéér rechts. Een beetje à la Sarkozy (en daar krijg ik de kots van)

Qua communautair gedachtengoed zijn ze eerder republikeins en nationalistisch. Ze zijn echter democratisch én expliciet niet-revolutionair. Ze zullen dus Albert niet vermoorden, de walen niet verjagen en de onafhankelijkheid niet uitroepen. Het scenario "bey-bey België" staat niet op hun programma.

Ze geloven dat België zal "verdampen" in een europees en regionaal beleidsniveau.

Je kunt daar tegen zijn, maar dat is geen misdadig of extreem gedachtengoed.

Écrit par : wanda (iq moins de 50) | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Louis, 75% van de Franstaligen in De Rand spreken Nederlands. Het vertikken is dus geen "systematisme".

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

wat zeg wikipedia voor extremisme
Extremisme is een term die wordt gebruikt om ideeën of acties te beschrijven die volgens de critici ervan extreem zijn. Het woord extremisme wordt vaak gebruikt om een politieke ideologie te benoemen die ver van het politieke centrum of ver buiten het centrum van de maatschappij staat.
Daarnaast wordt de term extremisme vaak gebruikt om gewelddadige methodes aan te duiden, die worden gebruikt om een politieke of sociale verandering te veroorzaken.
Extremisme kan, maar dat hoeft niet, gepaard gaan met het gebruik van geweld, gericht tegen bevolkingsgroepen of tegen de overheid als geheel. De termen "extremisme" of "extremist" worden bijna altijd toegepast door anderen, en niet door de personen zelf die van extremisme beschuldigd worden.
Er is bijvoorbeeld geen richting binnen de islam die zichzelf aanduidt als moslimextremistisch. Er is ook geen politieke partij die zichzelf extreemrechts of extreemlinks zal noemen.
Sommigen menen dat er een filosofie bestaat die extremisme met zich meebrengt. Binnen de sociologie hebben verscheidene geleerden die extreemrechtse groepen bestuderen, bezwaar gemaakt tegen de term "extremist", die door centrumsociologen in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werd gepopulariseerd.
Het benoemen van een persoon, een groep of een actie als "extremist" kan een tactiek zijn om een politiek doel na te streven, waarbij de status quo verdedigd moet worden. Iemand kan voor de één een extremistische terrorist zijn, maar voor de ander een vrijheidsstrijder.
Ideologieën die door de critici ervan als extremistisch worden aangeduid zijn:
Nazisme
Fascisme
Communisme in het algemeen en de stalinistische en maoïstische stromingen daarbinnen in het bijzonder
Anarchisme
Islamisme

dus met als vriend LEPEN in frankrijk is bartje toc een extremist en de NV-a OOK !!

Écrit par : jean-paul allonsius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Marcel, als die cijfers al zouden kloppen: België bestaat niet alleen uit De Rand ...

Écrit par : louisvdp | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ wanda

Die verdamping is natuurlijk larie en zal nooit gebeuren, België heeft nog altijd zeer ernstige structurele verdedigers die niets laten verdampen.
De beslissing moet genomen worden in néén akkoord en alles opeens inpakken. Mensen zoals BDW en de kleinere politieke goden zijn daar niet toe in staat en hebben er zelfs de moed niet voor.
Het gevolg is dan ook duidelijk: Vlaanderen gaat in faling met België.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

en dat is de vertaling van het programma van de NV-A
et si on (re)parlait du programme du N-VA....
en voilà la traduction :

Traduction de la version néerlandaise du programme de la N-VA.(site web N-VA)

Une nouvelle Alliance FLAMANDE pour six millions de flamands

S'appuyant sur les 45 années de succès du programme de la Volksunie, la N-VA (Nouvelle Alliance flamande) a entamé un programme novateur et ambitieux : un nationalisme flamand à visage humain pour le 21ème siècle

Pas de glorification de son propre peuple, pas d'atermoyements sur le passé mais une vision claire des défis présents et futurs: la mondialisation et ses effets sur le citoyen et sur la société, l'individualisation et le déclin des relations sociales, le déficit démocratique de la Belgique et son intégration européenne, migration et intégration, la (sur)puissance des medias, le fonctionnement de la démocratie parlementaire, le vieillissement de la population ..

Les thèmes d'une nouvelle (nation) Flandre reçoivent une réponse claire au travers des principes énoncé dans le nouveau progarmme flamand : liberté et responsabilité, une Flandre sans complexe, cohérente, déliée et ouverte sur le monde.

Dans un monde global complexe et de plus en plus oppressant, et de plus en plus soumis aux règles des marchés, la N-VA offre à chaque flamand une solution confortable. C'est pourquoi la N-VA lutte pour une meilleure vie en société, pour une communauté flamande libre maîtresse de sa destinée dans sa globalité : libre et responsable.

Partout, à l'échelle du village et du monde, nous oeuvrons pour une nouvelle citoyenneté dans la solidarité. Les clés sont le respect de la personne humaine et de la liberté d'une part et d'autre part la responsabilité et le soucis de la communauté.

Comme région unique et non liée, indépendante des groupes de pression et des pouvoirs financiers, la
N-VA se profile comme le syndicat défenseur de l'intérêt général des flamands.

Les questions sociales, économiques et écologiques reçoivent des réponses dans l'intérêt de la communauté [flamande], sans oeillères idéologiques de droite ou de gauche.

Des lignes directrices claires et sans tabous.

Dans ses efforts pour améliorer la bonne gouvernance et la démocratie, la N-VA a donc logiquement opté pour une Flandre indépendante, état membre d'une Europe démocratique.

Ceci est dans l'intérêt général de la communauté flamande.

Il s'agit donc du renforcement de la démocratie parlementaire, de la lutte contre l'insécurité, d'une politique active pour l'emploi, de la stimulation de la créativité et de l'esprit d'entreprise, de la prospérité d'une Flandre aux mains des flamands, de l'intégration des immigrés, d'une éducation flamande tournée vers l'avenir et le sens de la famille, de la solidarité à l'intérieur et à l'extérieur de la Flandre.

A travers son programme, la N-VA offre de former un groupe avec tous ceux qui comme elle veulent rester indépendants.

Un programme présenté à six millions de flamands pour une politique orientée dans l'intérêt des flamands.

Ce programme n'est pas basé sur un vernis extérieur ou une réthorique creuse mais bien sur du concret.

La N-VA est un parti doté d'un programme simple pour des personnes qui font ce qu'elles disent.

Un parti flamand pour six millions de flamands !



Les traduction française proposée sur le site de la N-VA

Alliance Neo-Flamande

La "Nieuw-Vlaamse Alliantie" (Alliance Néo-Flamande - N-VA) est un nouveau parti politique, fondé en automne 2001. Comme successeur de la Volksunie (1954-2001) elle peut se vanter d'une tradition politique établie. L'objectif de la N-VA est le même que celui de son prédécesseur: donner corps, d'une façon moderne et démocratique, à un nationalisme flamand.

Sur le plan politique, elle plaide pour une république flamande, état membre d'une Europe confédérale et démocratique. Le parti estime qu'une communauté forte d'une part et une coopération internationale bien développée d'autre part, répondent le mieux aux défis du 21ième siècle. Le niveau gouvernemental belge s'évaporera entre ces deux pôles et prouve depuis longtemps d'être en contradiction flagrante avec une gouvernance efficace.

En plus, la N-VA défend le droit de l'autodétermination des peuples comme principe de base du droit international public, décrit dans article 1 de la Charte des Nations Unies. La Flandre répond à toutes les normes du droit international pour devenir un état: une population permanente; un territoire avec des frontières extérieures claires; un parlement directement élu et un gouvernement désigné par ce parlement et une reconnaissance comme état (membre) grâce à des traités conclus avec d'autres pays.

Un état de taille limitée mais montrant une forte cohésion peut bel et bien aller à la rencontre du monde. Ce n'est pas une coïncidence que les petits états, bien gouvernés, sont caractérisés des niveaux de bien-être et de prospérité les plus élevés du monde..
La Flandre n'a aucune raison de se sous-estimer: avec 6 millions de Flamands, nous occupons la 95ième place entre les ± 193 pays du monde en ce qui concerne la population; sur le plan économique la Flandre connaît le 24ième produit national brut plus élevé du monde.

Les idées politiques de la N-VA ne sont pas un objectif en soi mais l'instrument de travail par excellence pour réaliser la prospérité, le bien-être et le développement culturel de tous les habitants de la Flandre.
Un état flamand est le cadre pour une cohésion forte et pour une société de grande(s) valeur(s). Le fil rouge dans la vision du N-VA est la conviction qu'une société a autant besoin de valeurs morales que de valeurs matérielles.

aan jullie te weten als dat volledig past met de akten van zijn voorzitter, ... ik twijfelt echt tussen de verklaarde intenties en de realiteiten ervan in de toekomst... vergeet nooit hij heeft geweigerd premier te worden zijn visie is anders hij beziet hijzelf als de eerste president van de Vlaamsestaat, .. niets meer ...!!

Écrit par : jean-paul allonsius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Et à part écrire en néerlandais, quel est le sujet de cette page?

Écrit par : JPBWEB | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ wanda

één akkoord natuurlijk

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@traveller

"Het gevolg is dan ook duidelijk: Vlaanderen gaat in faling met België." en dat zal zeker de fout zijn van de Franstalige, ... niet waar ?
Vlaanderen kan ook failliet door zijn eigen fout! teveel zelfbewustheid, kijk waar de ernstige faillissement zijn gebeurt... SABENA, RENAULT, OPEL, CARREFOUR,... in Wallonië ?

Écrit par : jean-paul allonsius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ jpa

Het feit alleen dat ze zich baseren op de "successen" van de Volksunie zegt mij genoeg.
Het enige succes was voor Hugo Schiltz, hij werd Belgisch minister van staat en riep daarom luid: Leve België, fantastisch succes dus en BDW gaat de zelfde toer op.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Louis, degene die Engels kiezen als tweede taal, kiezen vaak Nederlands als derde taal. Het resultaat is dus bijna hetzelfde. Vergeet trouwens niet dat veel Vlamingen tegenwoordig hun Frans snel vergeten en alleen maar Engels spreken als vreemde taal.

Het echte probleem is dat het leren van het Nederlands in Wallonië (en Brussel) van zeer slechte kwaliteit is. Te theoretisch, zonder echte onderdompeling in het Nederlandse taal en Vlaamse cultuur.

Écrit par : Franck Pastor | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ JPBEWB: het onderwerp in het Frans :-) « la N-VA est-elle un parti extrémiste ? »

Écrit par : Franck Pastor | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ jpa

Als ik over België spreek heb ik het over die zogezegde leiders/paljassen in Brussel die ons naar de verdommenis helpen op zijn Belgisch.
Je hebt nog altijd niet begrepen dat ik het Belgisch gedrocht zowel aan de Vlaamse politiekers van de laatste 180 jaar toeschrijf als aan de francofone politiekers en NIET aan de francofone bevolking.
Het is de onzalige vermenging van politiekers en financiële salons in Brussel, origineel francofoon en nu gemengd Vlaams/francofoon die het Belgisch gedrocht heeft gecreëerd en naar de kl...n heeft geholpen.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Franck, uw reactie snijdt hout.

Écrit par : louisvdp | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Marcel, je ne sais pas ce que tu essaies de prouver, mais ce serait plus convaincant s'il n'y avait autant de fautes dans ton texte.

Je vais même te le corriger tiens:

"Het is lang geleden dat ik op deze blog nog een ééntalig Nederlandse pagina heb voorgesteld. De eerste keer was dat eigenlijk niet zo'n succes. Ik hoop dat deze keer meer mensen uit heel België zullen deelnemen. Ik dank bij voorbaat de Nederlandstaligen die hier graag participeren om het bijwijlen gebrekkig Nederlands van de Franstalige deelnemers te tolereren. Het onderwerp van de discussie wordt deze keer : "is de N-VA een extremistische partij, en waarom ?" Alle deelnemers worden verzocht uiterst beleefd met elkaar te zijn, en geen scheldwoorden te gebruiken. Doei!"

Ne me remercie pas, 't was graag gedaan.

Je te suggère donc d'en rester au Français. Et pour les Flamands, la même chose.

A part ça on s'en fout que la NVA soit "extrémiste" ou pas. Le point fondamental est que les lignes de faîte de son programme se retrouvent dans les programmes de tous les partis flamands et qu'ils sont inacceptables pour les francophones.

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ah, ja. OK. Ik denk niet dat de N-VA een extremistische partij is, alleen een radicale partij met een programma gericht op de oprichting van een Vlaamse natie-staat, een doel dat ik vind legitiem. Ik ben er echter volledig in tegenspraak met de details van deze operatie, met name wat betreft de bepaling van de toekomstige internationale grens.

Écrit par : JPBWEB | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Que vient faire José Happart dans cette histoire? En 1988, il a renoncé à sa candidature de bourgmestre en échange de la création de la région bruxelloise. On en revient à la vieille lubie selon laquelle si les francophones parlaient flamand, ça irait mieux? Les trois bourgmestres de la périphérie sont parfaits bilingues. Ca ne les empêchera pas d'attendre encore longtemps leur nomination. Par ailleurs, Marcel, vous étiez mieux inspiré dans un de vos blogs précédents en rappelant que tout le monde n'était pas doué pour les langues.

Écrit par : francolâtre | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ melodius

En ik was bang voor dikke nek te worden gehouden.

Jouw extremisme is duizend maal groter dan het zogezegde extremisme van het NVA.
Natuurlijk wist ik dat al lang maar toch dank ik je om het nog eens dik in de verf te hebben gezet. Als er soms nog mensen zouden twijfelen tegen welk extremisme de Vlamingen zich verzetten hebben ze bij jou het type voorbeeld.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Exactement. Marcel fait le jeu des flamingants en accréditant l'idée que le problème fondamental de ce pays est que nous ne parlerions pas le Néerlandais. Le problème est au contraire que les Flamands ne supportent pas qu'on puisse parler autre chose que Néerlandais. Je peux m'amuser à remplir des pages et de pages ici en Néerlandais, sans faute, et au final, ça change quoi ? Ca prouve que je ne suis pas un "Vlamingenhater" ? Pardon mais astableef.

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Traveller, je suis fier de me faire traiter d'extrémiste par un Blokker. Oui, je suis un extrémiste, parce que je n'accepterai jamais de courber l'échine devant tes semblables.

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ melodius

Maak je niet ongerust, jij bent een vlamingenhater in gelijk welke taal.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Merci, du fond du coeur, merci ! :-)

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Mes compatriotes francophones ci-présents constateront par ailleurs que la parfaite connaissance du Néerlandais - que Traveller a pu vérifier en d'autres lieux - ne l'empêche pas de me traîter de raciste anti-flamand.

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ melodius

Het is niet de taal die je schrijft maar wel de inhoud van jouw schrijfsels.
De literatuur weet al lang dat een extremistisch auteur extremistisch is in gelijk welke taal.
Marcel probeert hier echter iets anders, waarvoor ik hem dank, maar daar ben jij te verblind voor.
Het gaat hier echt niet om de taal maar wel om meer Vlamingen en Franstaligen met elkaar in debat te krijgen.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Eh bien débats mon vieux, moi je ne t'en empêche pas. Je demande juste à Marcel ce qu'il essaie de prouver en nous pondant un texte en mauvais Néerlandais. Et toi tu me fais marrer à jouer les grands tolérants adeptes de l'éthique du débat alors que tu es électeur et peut-être même un membre du Blok. Enfin, ne dit-on pas que l'hypocrisie est l'hommage du vice à la vertu ?

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

DU CALME DU CALME !!


comme je le dis souvent et cela se vérifie tous les jours bon nombres d'entre nous sont entrés dans la réaction plutôt que d'être dans la réflexion !! votre "débat" n'est pas constructif et aboutira sans coups férir en langage de sourds, ...

nous sommes invités sur ce blog par Marcel Sel, restons donc courtois, merci.

argumentons défendons nos idées mais sans parti pris s'il vous plait, ... tous les avis sont libres s'ils sont respectueux envers ceux qui les portent, ... les politiciens c'est autres chose, ... bon nombre d'entre eux méritent des noms d'oiseau, ...

et pour les flamands la même chose (rappel de 14/18 où les flamands francophones ne daignaient pas parler la langue de leur propre peuple, pour mémoire, ce sont eux les fransquillons)

Écrit par : jean-paul allonsius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Melodius, u wordt onbeleefd. Het doel van Marcel is onze Nederlandstalige vrienden te permitteren hier in hun eigen taal met ons te woord te staan. Als het U geeft de mogelijkheid ons Nederlands te verbeteren, des te beter. Als Fransman maak ik zeker veel fouten.

Écrit par : Franck Pastor | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ah, si je vous gêne avec vos "Nederlandstalige vrienden" du VB, fallait le dire tout de suite. Je vous laisse continuer à converser poliment avec vos amis, qui ne sont donc pas les miens. Si ça vous amuse d'anticiper sur le programme qu'ils nous préparent en le faisant qui plus est en Vlaams, grand bien vous en fasse.

Écrit par : melodius | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

*lol*

Ik denk dat Marcel nu gaat inzien waarom men op de speelplaats het Nederlands moet verplicht maken als men wil dat er Nederlands gesproken wordt.

Écrit par : Lieven | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Wanda : Godsvrede? "Onder de godsvrede gedachte wordt verstaan: de oproep gericht tot alle Vlamingen om ongeacht hun levensbeschouwelijke of partijpolitieke overtuiging samen te werken voor het realiseren van de onafhankelijke Vlaamse staat." Wat heeft dat met God en met vrede te maken ? Reeds een identitair gedoe onder de motto "God met ons". Je zit naast je eigen politieke standpunt. Alle partijen die meedoen aan extreem-rechtse activiteiten of die doen alsof extreem-rechts en nazi herdenkingen "normaal" zijn dragen toe aan het bouwen van een maatschappij waar neo-nazi's zoals de NSV een plaats hebben en mogen houden. Met zo'n plaats kunnen zij later extremistische opvattingen laten vloeien in de "normale" maatschappij. 30 jaar geleden manifesteerde de VMO om franstalige, missen te verbieden in Wemmel, Rode, enz. Nu is het zover : franstalige mensen uit randgemeenten mogen al niet meer in hun geboortetaal gedoopt- of begraven worden. Dat is ver over de verdediging van een cultuur. Voor dergelijke redenen is Vlaanderen vandaag het lelijk eendje van Europa.

Dus, Wanda, wanneer sommige NVA'ers naar dergelijke nazi evenementen gaan, moet je niet stom staan dat een Geert Bourgeois een ondemocrate en racistische positie neemt tov de Franstalige burgemeesters. Van twee maten, twee gewichten gesproken !

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Louis : helaas juist : ik heb vrienden uit Frankrijk die in Nieuwpoort een toertje wilden doen. Na de derde winkel waar men weigerde Frans te spreken, totdat mijn vrienden zeiden dat zij "Français de France" waren, waarna het Frans niet allen kon, maar zelfs heel goed uitgesproken waren, zijn ze terug naar Frankrijk gereden, uit wat zij later noemden "ce pays de fachos". In alle omstandigheden is het stom om het te vertikken een taal te spreken die men kent.- Evenwel voor Vlamingen uiteraard als voor Franstaligen. Moet men een wet stemmen om dat vertikken te verbieden ? Hoe doet men dat ?

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Lieven

Ik vind dat mensen als de franstaligen hier boven alle lof verdienen voor hun medewerking.
Melodius is nu eenmaal een pathologisch geval waar ik alleen maar medelijden voor kan voelen, ik ben namelijk ook een beetje christelijk opgevoed.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

JPBWEB : (murmure : la question est "la N-VA est-elle un parti extrémiste" Mais merci de respecter le caractère néerlandophone de cette page.)

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Franck : het leren van het Frans in Ndl scholen is ook niet zo schitterend. Een goede idee is het ruilen met scholen van over de taalgrens. Dat gebeurd. Volgens een getuige in La Libre Belgique kwamen zo een aantal waalse scholieren mbt een immersie-project tijdens een maand in een vlaamse school terecht. Ze werden bespot, vernederd, kregen (lichte) klappen. Conclusie van de vader : hoe kunnen wij onze kinderen ertoe leiden om Nederlands te leren wanneer zij een dergelijlke ervaring moeten meemaken ? Dat er een beetje racisme ontstaat tussen "ethnische" groepen is niet tegen te vechten, maar dit bewijst toch dat er iets misloopt en dat er een boe-beeld werd gebouwd dat niets meer te maken heeft met wat een Waal of een Franco is ?

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Francolâtre : dit is een Nederlandstalige pagina. Een oefening en een open deur.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Marcel: De kern van de zaak is mijns inziens het respect dat de ene gemeenschap heeft voor de andere. Men kan moeilijk volhouden dat de franstalige gemeenschap hierin uitblinkt en een goede Belg is, als de meerderheid van die taalgroep het Nederlands niet begrijpt. Het gaat hier niet om de pietluttige opmerking van melodius. Het gaat er ook niet om dat de ene of de andere persoon goed of slecht een taal beheerst. Het gaat om het feit dat een meerderheid van een taalgroep de wil niet kan opbrengen om de omgangstaal van de andere gemeenschap te leren. Dat kan alleen maar gezien worden als een gebrek aan respect voor de andere gemeenschap. En neen er moeten geen extra wetten komen. Er zijn er al, en ze worden toch niet toegepast. Ambtenaren worden in Brussel benoemd, het Nederlands onkundig (selor) alhoewel dit wettelijk verplicht is. En ook: werklozen in Brussel gaan gewoon naar de kas, hoewel de vraag kan gesteld worden of ze wel klaar zijn voor een tweetalige regio. Bedrijven leveren immers aan alle klanten ongeacht hun taal.

Écrit par : louisvdp | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Traveller : Mensen verbeteren heeft niets met dikkenikheid te maken, hoor. Ik vraag mij gewoon af of Melodius gelijk heeft wanneer hij mij verbeterd (fouten maak ik, dat is duidelijk), omdat hij "meedoen" vervangt door "participeren". Is meedoen niet beter Nederlands dan "participeren" ?

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@melodius : neen, dat bewijst alleen dat je bereid bent om in de taal van de andere gemeenschap te argumenteren. Is dat dan zo erg ? Aarzel niet om hier je foutloze Nederlands te gebruiken.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Melodius : Dit bewijst iets. Sommige mensen doen gewoon aan de anderen wat ze hen verwijten. Je bent op hetzelfde niveau als Jean die hier weigerde één woord Frans te schrijven.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Melodius : vous ne faites pas le moindre effort pour qu'on pense le contraire, non plus !

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Traveller, als ik u soms lees, vraag ik mij echt af hoe u voor een partij als VB kunt stemmen ! Open voor dialoog in beiden talen, Trav. betekent dat u eigenlijk wél een Belg bent.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Sel

"meedoen" of "participeren" ...maakt niets uit.
Uw Nederlands haalt 8/10.
Melodius is een betweter, een beetje zielig, die man.

Écrit par : amaai! | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Une rechute Marcel ?

Écrit par : Pierre | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Marcel

Deelnemen zou beter geweest zijn maar dat had hij in de vorige zin gebruikt, daarom participeren.
Ik had een ander zinsverband gebruikt in zijn plaats: " ...die hier mede commentaar willen leveren..."
Meedoen is niet beter.

Wat mijn persoonlijke visie betreft is het gewoon pragmatisme.
De Franstaligen wille geen echte verandering en de klassieke partijen, inclusief NVA, hebben de moed en de mentaliteit niet om het te doen.
Die ganse corrupte bende MOET er uit. Punt.
Dat is de enige manier om de 2 landsdelen te redden, anders gaan ze samen in faling.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ik denk dat de ervaring van deze pagina in het Nederlands meer en meer toont dat wat België een echte dialoog van doven maakt, is het zeker niet zo dat wij geen gemeenschappelijke taal tot onze beschikking hebben.

Écrit par : JPBWEB | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Marcel

Ik ben nooit Belg geweest en ik heb verschillende verraderlijke dolkstoten in de rug gekregen van het corrupte belgicisme.
Ik ken de onderwereld van het corrupte politieke België en ik wil het zo vlug mogelijk zien verdwijnen.
Ik heb helemaal niets tegen de Franstalige bevolking, integendeel, maar de samenwerking is er nooit geweest en dat wordt door die politieke gescleroseerde bende in stand gehouden om hun eigen machtspositie te beschermen.
Spijtig maar te laat en het onbegrip is te groot.

Écrit par : traveller | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Melodius : il heb geen ons sympathie voor de boodschappen van het VB en Traveller weet het genoeg. Zolang er geen propaganda wordt gedaan voor de programma van het VB is Traveller hier welkom als Vlaming met een bepaalde opinie, voor wie hij al dan niet stemt. Hij was trouwens niet verplicht zijn politieke voorkeur te vermelden. Indien u niet wilt meedoen aan een pagina in het Nederlands, is dat uw keuze en niemand zal het u verwijten. Maar indien het voorstellen van een dialoog in het Nederlands u in de verkeerde keelgat gaat, zegt dit wel veel over uw bereidheid om met wie dan ook een dialoog te starten. Cette attitude ne me paraît pas moins communautariste que celle de Geert Bourgeois ou du Taal Aktie Komitee.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Lieven : nog één mop van die aard, en ik open een pagina in het mauritiaans creool !

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Marcel

dan antwoord ik in het gotisch :)

Écrit par : Lieven | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@amaai : had ik ooit verwacht dat u mij zou verdedigen ! :-)) (dank u alleszins).

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Eens te meer, moeten wij franstaligers inspanningen doen om aagenaam te zijn met onze Meesters. Blijkbaar, na 100 jaar vlaamse propaganda, zijn we zelf overtuigd that WIJ begrip moeten hebben voor die die ons kapot willen maken in de rand en in Brussel (waar alle middelen goed zijn om de franstaligers te verzwakken).

Ze voelen zich slachtoffers en als zij slachtoffers zijn, hebben ze alle rechten.
Hun eerst recht is, natuurlijk, NOOOIT enig respect en/of begrip te hebben voor de franstaligers die in Brussel en in de rand leven voor zeker 100 jaren. In Brussel en in de rand zijn we ook thuis!

Ze hebben altijd excuses voor hun schizofrenisch beleid: Brussel is hun hoofstad maar mag niet uitgebreid worden om een efficienter en evenwichtiger beleid van de brusselse hinterland te krijgen, territorialiteit is de alpha en de omega maar alleen in Vlaanderen (in Brussel moet de appartheid versterkt worden), Brussel -als hoofstad- moest tweetalig en dat moet verder zelfs als dit land een spookland wordt, burgemeesters die een twijfelachtige omzedbrief niet compleet naleven mogen niet genoemd worden maar burgemeesters die zelf over de wet oordelen en de kern van onze democratie negeren worden niet even tot orde geroepen.

We zullen nooit eruit raken door begrip te hebben, maar allen door een klare zicht te hebben op de principes en door de vrijheid systematisch te verdedigen tegen de vlaamse diktaten en privileges.


PS: Pour ce qui est José Happart, son apprentissage du néérlandais n'aurait rien changé. La soumission n'arrête pas les nationalistes épris d'épuration, au contraire elle leur donne raison! Les francophones qui ont toujours cédé depuis 180 ans commencent seulement à s'en rendre compte.

Écrit par : Guy | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Guy: u neemt een loopje met de geschiedenis ...

Écrit par : louisvdp | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Dag Louis,
Ik ben meer geinterresseerd door de hedendaagse situatie, maar ik wou blij zijn als u uw mening geeft over de geschiedenis. Zijn franstaligers niet thuis in Brussel en zelfs in de rand (waar franstalig aanwezigheid bestaat al voor tientallen jaren - zelfs al in de 19de eeuw)?

In feite, maakt dat weinig verschil. Wat is de situatie nu? In welk land leven we? Wie beslist over de grenzen, zeker als je administratieve grenzen tot staatgrezen wilt omvormen?

Écrit par : Guy | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Louisvdp : respect hebben voor de andere gemeenschap zou dus volgens u betekenen dat alle leden van de ene gemeenschap de taal van de andere moet kennen ? Denkt u dus dat alle Franstalige Zwitsers Duits spreken ? Komaan ! De Franstaligen vragen ook niet dat alle Vlamingen Frans spreken. Om u een voorbeeld te geven : ik was als Franstalige onlangs in Limburg met tweetaligen én eentaligen. Sommigen praatten Frans met mij, anderen Nederlands (omdat zij het gemakkelijker hadden in het Nederlands), en met degenen die geen Frans konden spreken, klapte ik doodeenvoudig Nederlands (hetgeen ook normaal was gezien ik in Limburg zat). Het zou mij nooit tot de gedachte komen dat degenen die Frans niet kenden daarom "minder Belg" zouden geweest zijn!

Een groep Vlaamse vrienden zijn in de Ardennen gaan wonen. Zij spreken haast geen Frans (wel op 't school geleerd, maar net zo vlug alles vergeten), en worden onthaald in de winkels in Nederlands met haren op, in Engels met evenveel haren op en in een gebarantaal dat overal in de wereld kan verstaan worden. Die jongeren zijn wat mij betreft belg en mogen in de Ardennen leven, dat zijn Frans kennen of niet. Dat is het verschil tussen u en ik : tolerantie.

Indien geen nieuwe wetten moeten komen om mensen te dwingen "respect" te hebben voor "de andere gemeenschap", dan gaat het om privé-zaken, en vervalt uw eis automatisch. Indien respect geen wettelijk voorwaarde is, is het onbestaand in de relaties tussen Vlamingen en Franstaligen. Ik denk dat u gelooft dat ik tweetaligheid van de mensen eis. Dat kan niet : mensen zijn meestal ééntalig, ook in Vlaanderen. Ik stel dat iedere burger bedient kan worden in zijn eigen taal waar mogelijk. Uiteraard moet aan de Franse kant dan ook "gevochten" worden voor een automatische link tussen bevolking en taalkundigheid van de spoeddiensten. Maar dat moet dan overal gelden.

Stel u ook voor dat een Franstalige, hoewel behorende tot de meerderheid in Brussel, vaak te maken heeft met ambtenaren die haast geen Frans spreken. Dat is ook een probleem, of niet mischien ? Waarom krijg ik van mijn kabelbedrijf Telenet alle mails enkel in het Nederlands, terwijl ik in Brussel woon en het Vlaamse bedrijf mijn vorige kabeloperator overnam ? De aard van de taalovertredingen zijn eigenlijk dezelfde boven en onder. Er moeten nieuwe wetten komen die rekening houden met de werkelijkheid. Hoe garandeert u 100% nederlandstaligheid in administraties van gemeente met 2 of 3% Nederlandstaligen ? Je moet ook redelijk blijven. Dingen moeten doenbaar zijn.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Guy : tja : ik weet wel dat het zonder Happart niet zozeer anders zijn geweest. Maar tenminsten hadden de Franstaligen dan een degelijke argument en konden wij hameren, bijvoorbeeld, op de Vlaamse ambtenaren die kindertjes urenlang ondevraagden om te "bewijzen" dat zij eigenlijk wél enkele woorden Nederlands konden spreken en ze naar de Vlaamse school te dwingen. Happart leverde geen gevecht voor de vrijheid, maar wel voor de Waalse identiteit. Dat vind ik even laag als de Vlaamse identiteit : anachronisch in modern Europa.

Écrit par : Marcel Sel | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Moi, je constate surtout que Marcel veut démontrer le caractère flamand, et c'est bien ce qu'il se passe.
Je comprend la grosse majorité de ce qu'il se dit ici mais pas tout car on y parle bien le flamand et pas le néerlandais.

Marcel, à quand une page ici en wallon (j'ai une préférence pour le picard, le carolo voire le namurois, sorry pour le liégeois), on verra si les flamands parviennent à nous comprendre lorsque nous parlons notre patois !!!!
En plus quand je vois "traveller" qui se permet de corriger certaines fautes, alors dans ses discours VB, nous francophones, nous estimons que c'est déjà pour lui un bel effort de discourir dans notre langue..... et donc on ne fait pas de remarques.
Ca me rappele que quand au travail je faisais de courrier en néerlandais, ils étaient obligatoirement soumis à mon chef (un anversois flamingant notoire) jusqu'à ce je lui soumette des courriers, corrigés systématiquement parce que pour lui, une francophone était incapable d'écrire correctement en néerlandais mais et là j'ai eu un flamand avec moi, c'était lui qui écrivait les courriers pour moi juste pour prendre ce flamingant en défaut !!!! je vous dis pas sa tête.

Alors pour répondre à la question car oui j'ai très bien compris le sujet ici.

Oui la NVA est un parti extrémiste mais il cache bien son jeu, car BDW est quelqu'un de très intelligent. Il joue un double jeu très subtil. Il veut la fin du pays certes moins rapidement maintenant qu'il y a 3 ans vu la crise économique qui frappe plus durement la flandre que le reste du pays. Il joue en flandre sur ce qui fait mal et la joue fort à la flamande, tandis que quand il parle côté francophone, il est beaucoup plus subtil.
Autant le VB joue sur la haine de l'autre autant lui me semble un stratège très fin et un manipulateur hors pair.
Ceci étant dit si après le 13 juin, il est incontournable au fédéral, les jeux sont faits.

Désolée de n'avoir pas répondu en néerlandais mais depuis le temps que je ne pratique plus, je lis encore, je comprend encore mais dur dur de pondre une réponse en néerlandais. Ma prochaine leçon annuelle ce sera pour juillet avec mon copain de Eindhoven. Et je ne fais pas l'affront de traduire cette réponse via un traducteur automatique car en général c'est une horreur.
Et puis cette après midi, j'ai traversé une frontière, mais juste pour aller faire des courses. A la boucherie j'ai parfaitement compris quand on a appelé mon n° : le soixante-douze ;-)))))))))))

Écrit par : pmf | mardi, 01 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@pmf : spijtig dat u hier in het Frans schrijft. Waarom doet u niet mee aan de oefening ? U bent de eerste die zich ergert wanneer een Vlaming op een Franstalige blog in het Nederlands schrijft. Welnu, deze pagina moet beschouwd worden als een Nederlandstalige blog (wiens auteur wél Franstalig is). Dus, waar wacht je op, PMF ?

BTW (by the way), Traveller was uiterst elegant wanneer hij mijn blunder vermeld heeft. Het ipv de in een titel was een opmerking waard !

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Over extremistische partijen gesproken:

"la Communauté française n’a pas de territoire homogène, ça ne va pas !" en "Il faut un lien territorial entre Bruxelles et la Wallonie"


Jullie hebben duidelijk geen IJzerwake of vlaams blok nodig! Milquet op de voorpagina van La Libre volstaat....

Kom mij nu nog eens vertellen over "le droit des gens"...

Écrit par : wanda (iq moins de 50) | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Marcel, vous n'avez toujours pas répondu à ma question: qu'essayez-vous de démontrer, hors le fait qu'on peut faire semblant d'être poto-poto avec des Blokkers ? C'est pas compliqué comme question pourtant, il faut vous la poser en Néerlandais pour que vous y réagissiez ?

@ Traveller: moi aussi je t'aime schatteboutje.

Écrit par : melodius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Wanda, je vous remercie d'avoir attiré mon attention sur le seul truc intelligent que la Milquet ait jamais dit de sa vie.

Écrit par : melodius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

A la réflexion, je trouve curieux que Marcel traite d'antidémocrates jusqu'aux Flamands les moins nationalistes - Yves Desmedt ou encore Groen ! - mais qu'il ménage un petit forum en Néerlandais au bénéfice de ses habitués flamands qui sont tous des ultra-nationalistes, souvent proches du Blok. Pour ma part je refuse de participer à cette mascarade. Ce n'est pas le Néerlandais en soi qui me pose problème, c'est le contexte dans lequel Marcel essaie de nous pousser à en faire usage, d'où ma question, wat is de bedoeling Marcel ?

Écrit par : melodius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Melodius

't Is wederkerig melodieken.

Écrit par : traveller | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Melodius,

Je suis de votre avis.
Il y a un grand paradoxe chez Marcel.
D'une part il nous explique très précisément comment la Flandre, depuis des lustres, pratique une sorte d'apartheid.
D'autre part, il tente encore par tous les moyens y compris les plus dérisoires, de rabibocher ce qu'il dit lui-même n'être plus rabibochable.

Je crois Marcel trop intelligent que pour ne pas ramener cet apartheid à une "simple" question linguistique. Il a bien compris qu'il s'agissait de bien plus à savoir de la suprématie d'un peuple sur un autre (en Afrique, on utiliserait le mot ethnie ou tribu). Le lingusitique n'est que l'arbre qui cache la forêt.

Mais Marcel dit lui-même que la Belgique (Belgïe-que en fait) est le pays de la méthode Coué.
Je crois que Marcel y souscrit également.
Marcel est un vrai Belge, un parfait zinneke.
C'est difficile de chasser le naturel.
C'est difficile de faire son deuil.
Marcel est comme une bonne partie de la population qui continue à y croire tout en repoussant l'idée qu'on n'y arrivera pas.
Courage Marcel ! ;-)

Écrit par : Pierre | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ pierre et melodius être dans le déni est l'apanage des ultras flamingants et là, je suis déçu de voir que vous aussi semblez manquer d'ouverture, ...

mieux vaut à mon sens ouvrir la discussion que de fermer la porte, ... faites valoir vos arguments et défendez-les dans le respect dû à chacun, .. même s'i ce chacun se goure complètement à vos yeux, ... certaines personnes ici sont endoctrinées et d'autres non, ... laissez leur donc une chance de se grandir ou de vous grandir, ...

Écrit par : jean-paul allonsius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ allen

ik vond het artikel van Milquet in La Libre vandaag geweldig.... man man man, waaraan hebben we dat verdiend in België...

twee punten die er uitspringen....

1. belastbaarheid op plaats van tewerkstelling

"secundo, on peut modifier les systèmes de taxation, par exemple en le dirigeant vers le lieu de travail. On doit faire attention cependant à ce que cela ne nuise pas à la Wallonie."

Dat maakt natuurlijk onmiddellijk duidelijk waar het om gaat. De Vlamingen die in Brussel werken moeten daar worden belast, maar de Walen niet. Kan iemand mij hiervan de logica uitleggen.

2. Territoriale francofone homogeniteit

"Il y a deux logiques dans l’élargissement de Bruxelles que nous demandons. D’abord la logique sociologique. Des communes de la périphérie comme Crainhem, par exemple, sont identiques sociologiquement à Woluwe, il serait donc bon de rapatrier ces communes dans le giron de Bruxelles pour mettre un terme à tous ces problèmes de facilités linguistiques. Objectivement, ces communes appartiennent à la Région bilingue de Bruxelles. Ensuite, il y a ce qu’on peut appeler un élargissement territorial et géopolitique. Il est de l’ordre du caractère équitable dans un Etat fédéral: il est logique et cohérent que Bruxelles et la Wallonie puissent avoir un lien territorial, une frontière commune. Bruxelles est à 90 % francophone et la Communauté française n’a pas de territoire homogène, ça ne va pas ! En matière de déploiement socio-économique, c’est également indispensable: il faut parvenir à établir ce lien territorial entre Bruxelles et la Wallonie. C’est de la géopolitique. Il n’y a pas de fatalité à ce que les francophones n’obtiennent pas cela !

Pourquoi remettre cette exigence aujourd’hui sur la table ?

Mais c’est une question d’équité. Pourquoi la Région flamande peut-elle inscrire Bruxelles dans son territoire alors que moins de 10 % des personnes y vivant sont néerlandophones, tandis que la Communauté française ne peut pas faire pareil avec une ville à 90 % francophone ? C’est une question d’équité. Il y a une chose très claire: l’annexion de Bruxelles à la Flandre telle que la veut Bart De Wever, ce sera toujours non.

Il veut la cogestion, pas l’annexion…

C’est non. Bruxelles ne passera jamais à la Flandre. Ce que je ne supporte pas dans le discours de Bart De Wever, c’est que c’est l’exaltation de tout ce que je déteste dans la société: les identités homogènes. C’est ce qui mine les démocraties dans le monde aujourd’hui. Cette rhétorique flamande qui dit qu’il faut absolument s’unir contre un ennemi extérieur qui serait la Wallonie, ça ne va pas, je déteste cela."

Dus dat de franse gemeenschap geen territoriale homogeniteit heeft, is een enorm probleem, maar ze veracht de "homogene identiteiten"... iemand moet mij dit ook eens uitleggen...

Ze wil een franstalige homogeniteit, maar heeft een probleem met homogene identiteiten....

nogmaals, ik heb eens goed gelachen.... na een massale regularisatie door de maag van de Belgische bevolking te hebben gesplitst onder het motto "zie eens hoe humanistisch ik ben", gaan we een nieuwe couloir van Danzig installeren in België... het wordt tijd dat we de troepen van de VN laten komen....

Écrit par : des | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ des

lol :))

Écrit par : jean-paul allonsius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Jean-paul Allonsius,

Comme toute le monde dans ce pays, j'ai été belgicain: j'y ai cru.
Force m'a été de constaté que le belgium était devenu une chimère.
Me grandir ?
Certes.
Mais en nous proposant une solution acceptable pour toutes les parties qui composent le belgium. Je suis POUR une séparation douce pour aussi éviter qu'elle soit brutale.
Continuer dans la voie actuelle, c'est au contraire se diminuer, s'éteindre à petits feux.
Je ne me moque pas de Marcel. Je constate que son deuil n'est pas fait et qu'il est douloureux. J'ajoute qu'il est nécessaire pour passer à l'étape suivante.
FRANCHEMENT, quelle possibilité y-a-t-il encore pour ce non-pays ?
Un retour en arrière ? L'histoire ne se refait pas.
Des aménagements institutionnels ? Nous savons qu'ils ne dureront que ce que durent les roses ....
QUID ????

Écrit par : Pierre | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Wanda : De Brusselaars hebben geen keuze, net omwille van de zogenoemde territorialiteitsbeginsel die de Vlamingen hebben uitgevonden : zodra ik één meter uit Brussel rij krijg ik te lezen dat ik daar niet 't huis ben. En ik, als Brusselaar, min of meer tweetalig, ben niet "cultureel" bekwaam om een huis in een nieuwe verkaveling te kopen in, zeg, Dilbeek. Vlaanderen is niet alleen een territorium, het is ook een gesloten territorium voor Brussel en Brusselaars (Nederlandstlig ook!) Daarom wordt het een absolute noodzaak om, als inwoners van Brussel, welke taal wij ook spreken, om een link te bouwen met een ander gewest (dat Wallonië Franstalig is maakt hier niet uit).

Brussel is de enige stad met een grens rondom, in hééééééééél Europa. Maak dat grens kapot en de wens voor territorialiteit vervalt.

Een gebied eisen maakt de vlaming geen extremist. Her reserveren voor een bepaalde bevolking, dàt is extremist. Je mengt weer alle concepten door om gelijk te hebben. De nazistische iijzewake verwarren met Milquet was er ver over : je IQ gaat terug naar onder 50.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Melodius : Om een radikaal-democrate opinie te uiten ben ik verplicht om de Vlaamse politici een heleboel dingen te verwijten (terecht volgens mij). Deze verwijten worden door een systematiek die werd opgebouwd door de radikaal-nationalisten van de Vlaamse Beweging (van Ijzerbedevaart tot Ijzeewaken) systematisch tegengewerkt en voorgesteld als simpele racistische vooroordelen. Wanneer iemand vermeld dat de NSV in 2010 de Oostfronters nog gaan herdenken, incl. nazi-liederen, wordt mij verweten alle Vlamingen als nazi's te voorstellen, hetgeen uiteraard ridicuul is, maar het werkt binnen een heleboel kringen, tot en met Franstaligen zoals Charles Bricman die weigeren te accepteren dat de tolerantie voor nazi-herdenkingen in Vlaanderen veel te groot is, en dat het een uitleg kan zijn voor de radicaliteit van een bevolking die, wanneer men met hen babbelt, helemaal niet radicaal is.

Met al die verwijten die mij systematisch worden gedaan door, bv Wanda (IQ 50 weeral) zie ik eruit als de stoute Marcel wiens ideeën door alle mogelijke Vlamingen en Vlaamsgezinden moeten tegengevochten worden. Daarom is er een artikel over mij in de OVV. Om dit aan te vechten, toon ik hier dat ik niet alleen graag in het Nederlands debateer, maar ook dat ik de Franstaligen erin wil leiden om zelf ook mee te doen. Ik heb o.a. al één ding geboekt : de meeste commentatoren zijn hier van het Frans naar het Nederlands overgeschakeld : mijn goede vriend Allonsius, Franck, JPB, Yakari. U en PMF blijven aarzelen. Maar waarom ? Indien wij België scheiden, blijft Vlaanderen de buurman, en zal communicatie met Nederlandstaligen economisch positief voor iedereen.

Ik wil hiermee ook bewijzen dat Franstaligen heden ook Nederlandskundig zijn, en des te meer graag Nederlands spreken (een verwijt dat ons vaak wordt gedaan). Een manier om vooroordelen aan te vechten.

Betr. Traveller : tot nu toe heeft hij voor zover ik weet geen racistische, extremisstische opvatting verdedigd (niet bij mij tenminste).

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Melodius : vous m'obligez à réagir en français sur ma page en néerlandais ! Cc Groen!, j'ai écrit que le programme de Groen! comprenait une dose de nationalisme et que le nationalisme s'opposait au projet démocrate (non pas démocratique, qui décrit une structure d'état, mais démocrate, qui part du principe de l'égalité de tous les citoyens). Les habitués flamands de ce forum ne sont pas tous ultra-nationalistes. Chacun est libre d'y venir et je ne choisis pas les intervenants. Personne ne vous oblige à participer à la page en néerlandais, je laisse chacun libre d'exposer ici ses idées dans une (relative) courtoisie, et dans les limites de la loi. Je n'oblige personne à réagir à qui que ce soit.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Pierre : étonnant comme ceux qui critiquent ma page néerlandophone ne sont apparemment pas en état intellectuel d'utiliser leur néerlandais.

Pieter, dit is mijn positie : ik heb nooit gezegd en zal nooit zeggen dat "de Vlamingen" een apartheidpolitiek hanteren, maar ik zal altijd systematisch vermelden wanneer een partij of een regering (de Vlaamse regering oa.) zo'n politiek zou voeren. Ik weet zeker dat géén bevolking van natuur "slecht" is. Ce que vous décrivez quand vous prétendez que (tous) les Flamands sont pour un apartheid, c'est du racisme antiflamand au même titre que prétendre que tous les Francophones sont rabiques est du racisme antifrancophone.

J'essaye dans mon livre et ici de fait prendre conscience du fait que l'opposition est d'abord politique et pas populaire. Uw IQ is ook gedaald, jongens !

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ pierre,

Sel heeft voor mij beantwoord... gewoon zou ik jullie zeggen dat België verdedigen als eendracht is zeker interessant als men ons baseren op het bestaan de zoveelste leugen van de Vlaamse politiekers ten opzichte van de Vlaamse bevolking. alle beloften tot een Vlaamse Eden leiden uiterst aan de bekroning van één man. zijn doel, zijn enig doel en daarna, ... zal hij gewoon zijn macht mogen aanduiden en alle dromen doen verdwijnen...

geschiedenis toont wat Vlaanderen schijnt bereidt te leven, ... maar om te zien moet jullie WILLEN zien, ...
voor de rest, "belgicain" betekent echt niets voor mij, ... Burger betekent heel wat meer

beloven en geloven zijn twee aparte zaken, ... niet waar pierre ?

Écrit par : jean-paul allonsius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Des :
1. Belastbaarheid op plaats van tewerkstelling is een antwoord op de Vlaamse eis voor fiscale autonomie. Milquet richt zich aan de Franstaligen en zegt dat niet 100% van de Brusselse belastingen ter plaatse mogen geint worden, want anders lijdt "ook" Wallonië aan de maatregel. Maar zij zegt niet dat het anders moet zijn in Vlaanderen. Dat is uw interpretatie !

2. Alweer, de territorialiteit is een eis van de Vlamingen. Dat daarop communautair en territoriaal wordt beantwoord is gewoon een logische conclusie van het Vlaams nationalisme. Een de territoriale logica wordt ingeschakeld kan zij niet meer worden uitgeschakeld, tot er een internationale comitee de knoop doorhakt, of tot een burgerlijke oorlog.

3. nadat de gemeenteraden van Rode, Linkebeek en Crainhem voor Brussel hebben gekozen wordt het zuiver democratisch dat zij naar het Brussels TWEETALIG gewest gaan.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ marcel

je kent mijn mening over het Brussels TWEETALIG gewest... als het discours van Cerexhe, Picqué en anderen (inclusief jezelf) over de schandalige oververtegenwoordiging van de vlamingen in brusselse administraties, politie, brandweer etc..., alsook de povere bediening in ziekenhuizen voor NL taligen zou stoppen, kunnen we eventueel praten over een overheveling van deze gemeenten naar Brussel...

zelfs zonder in debat te treden over het feit dat de Vlaamse regering haar zetel heeft in Brussel, lijkt het mij nog altijd dat Brussel de hoofdstad van België is en dat er bijgevolg voor beide taalgroepen een tweetaligheid in de administratie en nutsvoorzieningen wordt gegarandeerd, of ben je van mening dat het feit dat slechts 10% van de brusselaars NL spreekt als moedertaal ertoe moet leiden dat de dienstverlening in dezelfde proportie moet gebeuren, zelfs indien Brussel de hoofdstad van BELGIE is.

ik heb jowelle niet op dezelfde manier begrepen als jij, maar laten we madame non het voordeel van de twijfel gunnen, nietwaar...

Écrit par : des | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ des

belachelijk !!!

Écrit par : jean-paul allonsius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ jpa

Wat is belachelijk, dat Brussel hoofdstad van België is? Vind ik ook, een hoofdstad zou voor elke inwoner van het land moeten zijn.
Die fameuze 10%/90% zou ik eventueel wel eens in detail willen bekijken. Mijn eigen nicht, Vlaamstalig, in Vlaanderen geboren, en Frans radbrakend, heeft een Franstalige identiteitskaart, in Audergem afgegeven, en het schaap is er nog fier op ook.

Écrit par : traveller | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ traveller

ik heb dat ook al meegemaakt in Etterbeek op het gemeentehuis... ik heb er echt moeten op drukken dat ik een NL identiteitskaart wou, alsook het familieboekje (dat ik trouwens eerst in het frans heb ontvangen en dan heb terug gestuurd om er één in NL te ontvangen)... als dat de manier is waarop de fameuze statistieken worden berekend en de arme schapen hier gewoon het mee eens zijn, krijg je inderdaad een fameuze vertekening..

Écrit par : des | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ JP A

would you care to explain?

simpelweg zeggen "belachelijk" wil voor mij hetzelfde zeggen als "onbespreekbaar" of iets dergelijks...

Écrit par : des | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ allen

Een goede wind heeft me hier een "statbel" statistiek doorgespeeld. Ik was het vergeten:

http://lvb.net/item/5756

Gezellige lezing.
Melodius vond dat toen ook maar niks.

Écrit par : traveller | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ traveller: Een goede wind?

Écrit par : wanda (iq moins de 50) | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Des : De Vlamingen hebben 50% ministerpostjes in Brussel voor een bevolking van 12-13%. Daardoor is Brussel ongetwijfeld een tweetalig gewest, of niet ?
In de feiten moet er zoveel mogelijk gedaan worden, maar er bestaat een fysieke beperking. Een gemeenschap van 13% kan geen 100% tweetaligheid (vor zichzelf) garanderen. In een federale land, mag Brussel wat mij betreft nog de zetel van de Vlaamse gemeenschap blijven, maar niet van de Vlaamse regering, gezien Brussel niet in Vlaanderen ligt. De voordelen voor Nederlandstaligen moeten dan zeker behouden worden. In een stad zoals Rode moet het verzekerd worden dat de MUG telkens degelijk tweetelig is (indien de MUG vanuit St-Elizabeth zou komen is het dan wel het geval).

Ik vind niet dat 10% bevolking (12-13 volgens mij) zou betekenen dat er 10% tweetaligheid moet bestaan. Alle diensten moeten twee-drietalig zijn. Nu, er is wel een fysieke limiet. In gemeenten waar 25% Nederlands spreekt (in het Noorden van Brussel) moet dat ook weerkaatst worden in de spoeddiensten, enz. Maar leg mij is uit hoe je een 100% tweetaligheid kunt forceren in een gemeente met minder dan 5% Nederlandstaligen zonder dan de rechten van de meerderheid aan te tasten (zoals reeds blijkt wanneer amper 20% van de Brussels politiecorps uit Brussel komt ! Kortom, alles wat redelijk kan om zo tweetalig mogelijk te zijn moet gedaan worden.

Indien wij niet meer in een unitaire federale land zouden leven, dan is het wel een totaal andere zaak. Stel dat er een federatie Wallonië-Brussel zou bestaan, in dat geval moeten de Vlamingen alsook de Duitsers een gewaarborgde vertegenwoordiging krijgen in het parlement, en een vetorecht voor de gemeenschappellijke materies. In dat geval, hoe meer Vlamingen in Walobru leven, hoe beter zij zich kunnen vertegenwoordigen.

Ik geef echter toe dat Milquet té communautaristisch reageert.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Des : de cijfer 12-13% is relatief aan de politieke keuze van de Brusselaars bij de verschillende verkiezingen, he. Dat sommigen Vlamingen Franstalig willen zijn of worden is ook een recht !

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ wanda

Puur toeval, ik was het vergeten niettegenstaande ik er vroeger al commentaar had op gegeven.

Écrit par : traveller | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@traveller : de perversiteit uit deze cijfers (waar mijn cijfer van 12-13% inwoners blijkt te kloppen) is dat de "allochtone" Belgen niet tot de Franstaligen horen. Hoe kan dat ? Spreken zij niet met de overheid ? In hun relatie met de administratie (en dat is het enige dat telt), moeten zij een van de nationale talen kiezen. Zij worden dus Franstalig OF Nederlandstalig. Volgens de VUB kiezen zij massief voor de Franstalige administratie.

Overdag is er wel een probleem : van de pendelaars uit Vlaanderen, gezien ze massief uit Vlaams-Brabant komen, waar 20% van de inwoners franstalig zijn, moet rekening gehouden worden met tenminste 50000 en niet 30.000 franstalige mensen.

Een allochtoon zijn recht op een taalkeuze weigeren is schandalig.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Marcel

Un peu de realisme et de verite svp.
Ce ne sont pas "mes" statistiques, mais statbel, officiels.
Excuus, het zijn niet "mijn" statistieken maar van statbel, officiele.
Wat betreft die allochtonen, ik zou ook PS kiezen in hun plaats, en als ze in het gemeentehuis vragen welke taal ze spreken, zal de advokaat of vakbondsleider of neef of nicht wel zeggen dat hij of zij Frans spreekt, no problem.

Écrit par : traveller | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Marcel,

Je ne suis pas réticente comme vous dites. Mais puisque vous parlez de voisinage, mes proches voisins sont français. L'usage du néerlandais ne m'a été utile (et encore) que pour 6 mois de ma vie professionnelle. Mes enfants travaillent et n'ont pas besoin du néerlandais.
Il peut être utile de connaître les deux langues lorsqu'on habite bruxelles ou à proximité de la frontière linguistique (des deux côtés) mais pour le reste........ l'anglais est plus porteur.
Réclamer une belgique bilingue (FR/NL) est un non sens car il est plus intéressant pour un Arlonais d'apprendre l'allemand ou le luxembourgeois que le flamand.

Désolée, mais je n'écrirai pas ici une ligne en néerlandais car si c'est pour me faire corriger alors que personnellement je ne fais aucune remarque sur les fautes de français aux néerlandophones, non merci. D'ailleurs, je ne désire pas continuer à entretenir le mien, ça ne me sert strictement à rien. Je ne vais jamais en flandre enfin, plus jamais, pour l'accueil merci j'ai donné tant au niveau professionnel que touristique.

Je n'aurai pas écrit ceci il y a 15 ans mais il faut se faire une raison sur l'évolution de la flandre et de ses comportements.

En France, je parle français, ailleurs je parle anglais.

Écrit par : pmf | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

« Réclamer une belgique bilingue (FR/NL) est un non sens car il est plus intéressant pour un Arlonais d'apprendre l'allemand ou le luxembourgeois que le flamand. »

Als hij in de toerismesector werkt, is het veel beter dat hij Duits EN Nederlands kent :-). Als Aarlenaar kent hij misschien al Luxemburgs, trouwens.

Écrit par : Franck Pastor | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Franck : de vraag stelt zich hier niet voor de personen die in geen geval mogen gedwongen worden een taal of een andere te leren, maar enkel voor de administratie. In dat opzicht kan men niet garanderen dat er in Aarlen systematisch iemand het publiek in het Nederlands kan verhelpen, maar wel dat op een of andere manieren een dienst (elefonisch bijvoorbeeld) mensen in hun eigen taal kan helpen

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Sorry, maar ik weet al lang wat "tweetalig zijn" bij de Nederlandstaligen bedoelt . Dat bedoelt vlot vlaams (en dialekt liever) en slecht Frans.
Maar franstaligen die fouten maken in het Ndls blijven altijd degenen die geen Ndls kunnen spreken.
Marcel, jij weet het ook !!

Écrit par : Florent | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Waar Vlamingen thuis zijn...

http://www.lenid.be/functions/content.asp?Pag=1&pnav=;1;&lang=nl

Écrit par : Ben | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

MARCEL,

Je pense , ne vous en déplaise, être en mesure intellectuelle de pratiquer le néerlandais.
Il s'avère que je n'en ai pas et n'en ai jamais eu l'usage.
Dans ma profession, je n'en ai pas besoin.
Dans mes rapports amicaux, familiaux, touristiques, .... non plus.
Dois-je m'en excuser ?

Car si vous jugez que c'est le cas, j'oserai vous demander si vous trouvez vraiment raisonnable qu'un Wallon (et fier de l'être) comme moi doive faire cet effort d'apprentissage UNIQUEMENT pour faire semblant de sauver ce pays.
J'ose rappeler que le problème linguistique n'est que l'arbre qui cache la forêt. C'est un prétexte facile pour que les beste vrienden (ouf, ça m'a échappé) d'en face puissent nous vouer, nous Francophones, aux gémonies sans devoir avouer que leur lutte est d'ordre ethnique et économique.

Je signale que mes deux enfants aînés, tous deux diplômés universitaires, n'ont jamais eu besoin non plus de la langue de Vondel pour leur épanouissement professionnel (même à Bruxelles en ce qui concerne l'ainée).
Le troisième est encore aux études et manie l'anglais aisément (comme tous les étudiants des universités hollandaises d'ailleurs où le cursus est donné dans cette dernière langue - certains ont compris, d'autres continuent à complexer)

Enfin, je n'ai pas, me semble-t-il, critiqué votre page flamande.
J'ai simplement osé dire que vous aviez le deuil difficile.
Quand on tient un blogue, il faut avoir la possibilité d'encaisser certaines remarques même si elle ne vous plaisent pas ou ne sont pas formulées dans la langue que vous désiriez.

Écrit par : Pierre | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Pierre

Cher monsieur,

Le fait de parler une langue ou pas ne change en rien votre valeur comme etre humain.

Écrit par : traveller | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Ja, Florent, ik heb het ook meegemaakt, het is mij ook voorgelkomen dat mijn Nederlands "niet goed genoeg" was. Ik ben niet zeker dat alle Franstalige bedrijven Vlamingen aanwerven ook niet… De soort reactie van "wij blijven liever onder ons" vind je overal, he. Maar ik merk steeds meer dat steeds meer leveranciers uit Vlaanderen bedrijven in Brussel opbellen en verwachten dat hen in het Nederlands wordt beantwoord. Ik kreeg zo een bericht van een leverancier (een drukkerij) waar stond dat zij enkel bestellingen in het Nederlands aanvaardden. Van mij kregen zij dus helemaal geen bestelling ! Als tegenvoorbeeld had ik heel goeie ervaringen met een heleboel Vlamingen in Gent en in Antwerpen, iets minder goed met enkele francofoben.

Francophone de Bruxelles had wél veel slechtere ervaringen en ik heb al een pak personen gehoord over sommige bedrijven die enkel zuivere Vlamingen promoveren naar kaderfuncties.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Et blablabli et blablabla. Oh pardon, "en broebelbroebel en broebelbroebel".

Tiens Traveller, puisqu'on a un humaniste blokker sous la main, j'en profite pour me renseigner, est-ce qu' "être humain" englobe le concept de homo sapiens un peu basané voire carrément noir et celui d'homo sapiens musulmanus ? Just curious.

Écrit par : melodius | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Pierre,

Bien dit. J'avais préparé une réponse à Marcel mais la vôtre est mieux que la mienne.
Pour nous aussi ainsi que pour mes enfants, le néerlandais est inutile

@ Marcel,

Avant de demander que les administrations puissent "aider" en néerlandais, donc je suppose qu'il s'agit des administrations francophones, demandez d'abord aux flamands de respecter la constitution et les jugements rendus.
A savoir, l'abolition de la circulaire peeters, le retrait du wooncode etc....
Quand on se referme sur soi-même, il ne faut pas s'étonner de se voir mettre au pilori
En wallonie contrairement à ce que l'on dit ou pense et sauf pour les personnes âgées, on a tous à un moment ou à un autre eu des cours de néerlandais
Les hollandais sont même surpris qu'un wallon puissent les comprendre et leur répondre tant ils sont habitués au discours des flamands.
On apprend pas une langue par force mais par utilité ou part goût.
Actuellement la flandre dresse un mur virtuel qu'elle ne veut pas négocier mais même le mur de Berlin est tombé.

Quand on voit qu'ils ne s'entendent même pas entre eux : pour me ministère de l'intérieur et celui des affaires étrangères, il était parfaitement possible pour les belges à l'étranger de s'inscrire en français et Geert Bourgeois vient pondre un truc qui ne tient à rien..... Il s'en faut de peu que dans BHV, les élections soient invalidées, la faute à qui ?
Quand on veut discuter, on est ouvert
Pour moi qui ait vécu un divorce, je sais jusqu'où peut aller l'ouverture mais où elle doit s'arrêter et là, la limite est franchement dépassée.

Écrit par : pmf | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Joris "Waar de N-VA voor staat is dat Franstaligen een beetje meer respect tonen voor de Nederlandse taal en zolang dat niet komt gaan we beter uit elkaar."

Wat ik dan eigenlijk niet snap is de communicatie daarvan. En de prioriteiten van onze regering(en).

Als het probleem nu echt over de respect en kennis van de Nederlandse taal door de Walen, waarom niet meer aandacht geven aan het onderwijs (in beide kanten maar in dit geval bedoel ik vooral in Walloonië) ?

Ik heb 12 jaar Nederlands gestudeerd op school en véél te weinig geleerd. Het Nederlands heb ik pas later geleerd, als ik naar Gent ben verhuisd om te studeren. Maar in de middelbaar, nooit heb ik les gekregen van een echte Vlaming, of zelfs zou ik durven zeggen van een echte tweetalige... De aandacht aan Nederlands op school is al te lang te laag.

Een probleem van politici, gecreëerd door de foute van onze regering, die nu gevolgen heeft op het volk... Triestig.

Écrit par : Antoine | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Traveller
@ pmf

Merci.

Écrit par : Pierre | mercredi, 02 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Melodius, @PMF, @Pierre : si vous n'appréciez pas ma décision d'ouvrir un débat en néerlandais, plaignez-vous en ailleurs sur mon blog ou faites-le en néerlandais. J'ai le droit, me semble-t-il, de dénoncer les dérives du Mouvement flamand tout en aimant le néerlandais et en encourageant qu'on le pratique, non ?

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@pmf : quand je propose un bilinguisme administratif, cela implique évidemment qu'il soit réel des deux "côtés de la frontière linguistique". Mais de toutes façons, c'est trop tard.

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Où avez-vous lu que je n'appréciais pas votre décision ? OU ?

Écrit par : Pierre | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ melodius

Elke mens van gelijk welk ras, kleur, cultuur heeft de zelfde rechten en plichten.
Als bij de homo sapiens echter de sapiens mankeert is er een groot probleem.

Écrit par : traveller | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@traveller : mooie credo. Binnenkort wordt u nog anti-VB. :-)

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Marcel. Als de Vlamingen zich niet mogen houden aan de wettelijke linguistieke grenzen en in dat geval gebied zouden moeten afstaan aan Brussel (wat bij mij het gevoel oproept van lebensraum en anschluss), moeten we dan ook geen corridor leggen naar Knokke of De Panne die ook misschien overwegend Franstalige gemeenten zijn. Kwestie van consequent te zijn à la Milquet en een Franstalige homogene (territoriale !!!) gemeenschap te kunnen vormen, niet? In feite verwijten de Franstaligen ons het territorialiteitsbeginsel maar streven ze er zelf naar door een corridor te willen vormen (grenzen afbakenen, heet dit) met Brussel!

Écrit par : RBS | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@RBS : overdrijven is natuurlijk altijd indrukwekkend. Ik kan dat ook : voorbeeld : "gezien Geert Bourgeois vindt dat de Franstaliigne niet thuishoren in de Zes, is het niet beter om hen "schild en vriend" te laten zeggen en op basis daarvan de nederlandsonkundigen te elimineren met een slag goedendag ?"

De Vlamingen hebben alles gedaan om de al Franstalige Brussel en de al Franstalige buurtgemeenten in Vlaanderen te enclaveren. Daardoor blijft het idee hangen dat Vlaanderen een territorium is en dat Brussel daar deel van uitmaakt. Daar kan enkel een territoriale reactie op komen: gezien de Vlamingen de failiteiten niet gerespecteerd hebben (Peetersomzendbrief) en onwettelijk Brussel als hoofdstad hebben genomen, zijn de Franstaligen onder dwang. Daarom blijkt geostrategisch noodzakelijk om een band te maken met Wallonië, zodat Brussel niet verhongerd kan worden door Vlaanderen. Het woord "Brussel verhongeren" werd gebruikt door een VRT journalist in een interview met Bart Maddens, die toegaf dat dit de bedoeling was van zijn doctrine : Brussel verhongeren zodat de Franstalige partijen zelf een staatshervorming vragen. Bart De Wever heeft vermeld dat de Maddens doctrine ingebouwd was in de Vlaamse regeringsproject.

Dus, ja : wij (ik niet als Franstalige, maar als antinationaliste) roepen "heeeeeeelp" en willen zo vlug mogelijk zeker zijn dat wij nooit onder de druk van oppressief Vlaanderen zullen zijn.

Ik ben echter niet voorstaander van een monoethnische Wallobru. Ik ben voorstaander van een multiethnisch project waar Vlaanderen zich na beterschap van haar nationalistische ziekte, kan aansluiten. Maar de communautaristische reactie van Milquet antwoord aan een zuivere communautaristische politiek uit Vlaanderen sinds… waow… 1963, of zo ?

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Marcel: als (vergaand, I know) voorbeeld maar het gaat om het principe: Stel dat er 2000 Vlamingen gaan wonen in een Frans dorp aan de grens dat 1000 Franse inwoners telt, moeten we het dan gaan annexeren omwille van het personaliteitsbeginsel (want dat is toch het standpunt van de Franstaligen)? Moeten we van hen gaan eisen dat we in onze taal moeten berecht worden, dat de formulieren van de gemeente moeten opgesteld worden in het Nederlands? Ik denk dat je snel het antwoord zou kennen, vrees ik. Kunt u mij verder ook nog eens toelichten waarom Vlaanderen Brussel onwettelijk als hoofdstad mag nemen? Bedankt.

Écrit par : RBS | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ FDF

FDF, democratisch of niet?

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/mediatheek/programmas/terzake/2.10875/2.10876/1.792417

Eigenaardige houding

Écrit par : traveller | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Marcel: Brussel verhongeren? Verhongeren in de betekenis van Maddens betreft geld. Zoals u het schrijft (dit slaat niet op taalfouten ter alle verduidelijking, mijn felicitaties betreffende uw Nederlands) is het alsof er een luchtbrug moet gebouwd worden zoals destijds met Berlijn om voedselpakketten te gaan droppen. U weet net zo goed als ik dat Brussel gebruikt wordt om de radicale halsstarrigheid van het Franse "non" betreffende een staatshervorming te breken.

Écrit par : RBS | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

« Moeten we van hen gaan eisen dat we in onze taal moeten berecht worden, dat de formulieren van de gemeente moeten opgesteld worden in het Nederlands? »

Ik heb gehoord (zonder bewijzen) dat dat al het geval is in Durbuy, bij voorbeeld. Maar dat zou me niet verwonderen.

Écrit par : Franck Pastor | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@Traveller : dit bewijst eerder hoe de VRT werkt wanneer de FDF aan zet is : noem je dat "journalisme" ? Ik noem dat tijdens een verkiezingscampagne gewoonweg populisme, demagogie en noem maar op. Zo laag is de VRT vandaag. Wij moeten scheiden.

@RBS : Personaliteitsbeginsel is de normale gang van zaken in een unitair staat. Dat is België tot nu toe. Maar Vlaanderen wilt én een unitaire staat, én een territorialiteisbeginsel. Nou, dat kan enkel met een partner die daarmee akkoord gaat, en de Franstaligen gaan niet akkoord Eigenlijk was pacificatie mogelijk hadden de extremistische Vlaamse regeringen een beetje empathie getoond voor de connards Wallons die in Vlaanderen huizen hebben gekocht, en met hun zweet betaald, die dan ook in Vlaanderen belastingen betalen, maar die voor de rest als vuile ratten worden beschouwd met een arrogante taal. De taalwetgeving van 63 en 70 was een goeie basis, maar enkele racistische CVP'ers moesten absoluut zo streng mogelijk zijn tegen die franskiljons in de faciliteitengemeenten, om hen te tonen wat een Vlaming was. En met Bourgeois zijn wij nu echt goed bediend (Vlaanderens imago is daar wel niet mee bediend, maar je krijgt wat je verdiend, he) : dat die rotte Franstalige immigranten maar verdwijnen van ons mooi Vlaams grond is de boodschap. Dat de bouw in Vlaanderen onder andere dank zij dezelfde Franstaligen rijk is geworden doet er niets aan : jullie zien het niet zo. Jullie verkopen terreinen, maar ze blijven toch wel uw territorium. Bon. De Franstaligen verstaan nu dat zij nooit op een degelijk akkoord kunnen rekenen met de Vlamingen , en ook dat er nooit geen rekening zal gehouden worden met hun wensen, dwz. dat Brusselaars ook buiten Brussel mogen wonen en in sommige gemeenten taalfaciliteiten mogen verwachten (ook omdat zijn in de grondwet staan). Gezien wij merken dat nu zelfs Europese ambtenaren een woning in randgemeenten worden geweigerd, verstaan wij dat een soort apartheid aan zet is, en dat het niet meer kan gehoopt worden dat Vlaanderen terugkeert naar een Europees denkpatroon, o.m. respect voor historische minderheden (en 100 jaar is een historie, hoor !), respect voor beslissingen van de Raad van Europa enzomeer.

Moeten wij naar een confederale staat, dwz meerdere zelfstandige staten, dan moeten wij (Vlamingen en Franstaligen en anderstaligen) de grenzen nog bepalen tussen twee staten : een ééntalig staat Vlaanderen en een meertalige staat Brussel met of zonder Wallonië. Want zonder Belgisch compromis heeft de huidige taalgrens ook geen zin. De geopolitiek van een "Binnenring-staat-Brussel" met een link én met Wallonië, én met Vlaanderen is de meest logische scenario omdat het de meest stabiele is. Dat Vlamingen daar tegen zijn is een detail. De stabiliteit in Europa is een aantal vlaamse gemeenten waard, hoor. Daar moet je ook geen illusies mee hebben. Trouwens, zonder die 4 of 6 gemeenten heeft Vlaanderen een pak problemen minder : geen conflict met Europa of met de Raad van Europa meer, geen minderheid meer (alhoewel… er blijven dan nog 300.000 Franstaligen in Vlaanderne), en een betere hoop om toch nog lid te mogen zijn van de Europese Unie (zonder de rechten van de Franstalige minderheid te erkennen kan het niet).

Natuurlijk is het intelligenter om één land te blijven, en om niet meer territoriaal te denken, maar wel "dienst voor de mensen". Dat betekent dan wel àlle mensen.

Maar dat blijkt niet te kunnen. Dus blijft er maar twee mogelijkheden over : negociatie, maar dan moet iedereen zijn voorstellen op een totaal vrije manier kunnen voorstellen, hetgeen Vlaanderen niet toelaat omdat jullie niet alleen territorialiteit eist, maar ook het dagelijkse verkrachten van de elementaire rechten in sommige gemeenten (een burgemeester verbieden frans te spreken met de Franstalige leeraars van de Franstalige school in een gemeente met Franstalige meerderheid is beneden alle democratische peilen, en ongezien in Europa sedert, is dat nu mijn fout ?, de tweede wereldoorlog. Is dat de imago die u voor Vlaanderen wilt ?

Gezien Vlaanderen zich zo anti-franstalig en anti-whateverwhatotherlanguagespeaker opstelt, gezien de gemeenten rond Brussel anderstalige europese ambtenaren weigeren te beantwoorden, zelfs in het Engels, roept men "au secours" in deze internationale stad. De financiering van de stad is te laag. 800 politiemannen mankeren, dankzij de vlaamse mainmise op een internationale stad.

Dus, ALLE Franstaligen zullen op een bepaald ogenblik een link willen met Wallonië. Het is in de ogen van de Franstaligen niet een kwestie van territorialiteit of dat nationalistisch gedoe, het wordt vandaag gezien als een kwestie van leven of dood.

In de huidige Belgische grondwet is Brussel(-stad) de hoofdstad van Vlaanderen NIET wettig omdat 1) Brussel stad ligt buiten het Vlaams Gewest en kan dus geen hoofdstad zijn van een Gewest waar ze geen deel van uitmaakt ; 2) De Vlaamse gemeenschap heeft geen recht op een hoofdstad, zoals de Raad van State in twee opeenvolgende adviezen vermeldde aan de Vlaamse Gemeenschap. Gezien deze ongehoorzaam reageerde denkt nu ieder Vlaming dat Brussel de hoofdstad van Vlaanderen is. Maar voor een internationaal gerecht kan zonder probleem worden bewezen dat het niet zo is. Brussel verliest u sowieso. Dan is de vraag : in een geval van scheiding, is de zetel van de Europese Commissie veilig zonder een link met Wallonië. Waar wij nu op basis van de Vlaamse actie en de ambiante francophobie alsook maatregelen zoals het verbid van Engels in randgemeentelijke diensten moeten antwoorden : neen.

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@ Marcel

Je draaft door.
Brussel en Europa kunnen doen wat ze willen, de toekomst van Vlaanderen ligt buiten Europa en zonder Brussel.
Ik weet dat ik hier een minderheidsopinie vertegenwoordig, maar het is de enige oplossing.
Het is larie dat Brussel een corridor en faciliteitengemeenten nodig heeft, als Vlaanderen vertrekt staan 30% van de huizen en kantoren in Brussel leeg.
De enige oplossing voor Brussel is een Europees statuut, maar dat zullen ze alleen krijgen als de veiligheid gewaarborgd wordt en dat wordt het grote probleem.

Écrit par : traveller | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

@RBS : verhongeren is verhongeren. Geen geld voor sociaal, veiligheid, enz kan bv. leiden tot minder politie in… tiens, bijvoorbeeld gerechtszalen…

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 03 juin 2010

Répondre à ce commentaire

J'adore "een herenhuis in een Brusselse betere buurt". Il s'agit donc de la chaussée de Charleroi. Ah, la licence poétique flamoutche...

Écrit par : melodius | vendredi, 04 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Mooi inspanning, Marcel . Ik ben bang dat het zinloos is. Ze zijn opgesloten in hun zekerheden. Ze zijn absoluut niet in staat te stellen in plaats van de andere .
C'est à chier ! dat zal binnekort te laat zijn.

Écrit par : Dr_Schprountz | vendredi, 04 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Het is begonnen dit is waar ik al voor vreesde en dat de lont gaat aansteken aan de bom.
Vandaag een reactie in HLN:

Gisteren rond 17u ben ik samen met een aantal van mijn Nederlandstalige collega's weggestuurd van het terras van café 'Le fair play' in Brussel omdat...we Nederlands praatten. Nu is het ver gekomen! Wij gaan al jaren naar dat café en plots, in volle verkiezingskoorts, zijn we er niet meer welkom. Doodjammer dat ook gewone mensen zich zo laten beïnvloeden door het communautaire gedoe van de politici. Mij zien ze daar in ieder geval niet meer terug!

Écrit par : Isa412 | samedi, 05 juin 2010

Répondre à ce commentaire

Zo? Dat is het goede recht van de uitbater.

Écrit par : Lieven | samedi, 05 juin 2010

Répondre à ce commentaire

J'aimerais enregistrer votre blog dans mes favoris. Je vais l'enregistrer dans mes favoris!

Écrit par : comment mincir | jeudi, 18 août 2011

Répondre à ce commentaire

ZEER interessante blog en bijhorende discussies. Ik wil ook mijn steentje bijdragen. A propos Marcel: doei! is geen Vlaamse uitdrukking, laat de hollanders erbuiten, Vlamingen zijn net zo min gesteld op de hollandse taalinvasie als op de francofone reactionairen. Veel Vlamingen vragen zich af hoe een meerderheid zich door de jaren heen heeft laten koeioneren (ik praat natuurlijk over de Wallobruxbeweging sinds 1830), maar vormen de Vlamingen wel de meerderheid? Even een beetje rekenen: er zijn 6,1 miljoen officieel Nederlandstaligen, 1 miljoen Brusselaars en 3,4 miljoen Walen, dankzij de taalgrens. Er wordt geen rekening gehouden met de moedertaal (dus de taal die we thuis en met onze ouders spreken). Naar schatting gebruiken in het Vlaamse gewest 300.000 inwoners de Franse of een niet-Belgische taal thuis. 1 miljoen Brusselaars dito. Deze mensen zullen niet op een Vlaams-nationalistische partij stemmen, maar op België. Samen met de inwoners ten zuiden van de taalgrens en Brussel zijn er dus 4,7 miljoen mensen die op een Belgische partij stemmen. Taalkundig gezien zijn de Nederlandstaligen in de meerderheid, maar politiek zijn de verhoudingen bijna gelijk! En daar gaat het er natuurlijk om. Het is onmogelijk dat een Vlaamse partij, ook als zij de meerderheid behaalt, ooit de politieke macht naar zich kan trekken. Een 2/3 meerderheid in het parlement is uitgesloten. Daarom hoeven de Franstaligen zich geen zorgen te maken over een eventuele paleisrevolutie, al mogen de media op hun kop staan. België blijft bestaan en als de Franstaligen zich een beetje meer realistisch zouden opstellen (anders gezegd: het Nederlands i.p.v. het Engels als tweede taal in te voeren) zouden de relaties heel wat beter worden. Wij moeten tenslotte onze tijd ook verspillen aan het bijhouden van ons Frans. Of zijn de francofonen inderdaad intellectueel lui?

Écrit par : Walter | lundi, 28 novembre 2011

Répondre à ce commentaire

Beste Walter, in de meeste Waalse scholen is Nederlands als tweede taal de regel. Er zijn ook heel veel Vlamingen die geen Frans praten. Ik beschouw ze als even goeie Belgen als degenen die vlot Frans spreken. U blijkbaar niet omgekeerd…

Écrit par : Marcel Sel | lundi, 28 novembre 2011

Écrire un commentaire

NB : Les commentaires de ce blog sont modérés.