mardi, 26 avril 2011

Uitdagende verjaardag.

Op 27 april 2010 schreef ik hier een artikel onder de titel NVaaaaaaaaargh. Ik beweerde toen dat, wanneer hij de stekker uittrok, Alexander De Croo eigenlijk niets anders deed dan een beetje voorsprong nemen en tegelijkertijd de CD&V «kapot maken». Ik voorspelde al een victorie voor de N-VA. Alhoewel. Ik geef toe : ik was er een beetje naast. Ik had voor de partij van De Wever een maximum van 25 % van de stemmen voorspeld. Ik dacht toen dat de nationalisten niet genoeg volwaardige kandidaten zouden vinden voor alle arrondissementen. Ik had dan weer geen rekening gehouden met last-minute kandidaturen zoals die van Siegfried Bracke. Ik was dus 3% onder je juiste cijfer ! Verdomme ! En erger nog, il dacht zelfs dat de Open VLD in juni 2010 een nogal goeie resultaat zou boeken. Foert. Ik ben een slechte profeet. Toegeven maakt een mens groot.


Toch schreef ik toen dat : «de beslissing van d'Alexander De Croo is, op basis van de huidige gegevens, enkel een goeie zaak voor de extremisten». En ook : «indien Bart consequent is met zijn programma, moet hij met wat sedert drie jaar gebeurt is onwaarschijnlijk blij zijn : alles is gedurende deze non-negociations (hebt u gemerkt dat ze telkens op het laatste nippertje begonnen, en dat een degelijke conclusie nooit echt mogelijk is geweest?) in de richting gegaan van een totale onbekwaamheid van de federale staat. Dit is precies wat hij wilt, en hij is misschien niet de enige !» En aan degenen die vandaag geloven dat zij permanent op de Open VLD mogen slaan, als zijnde de «verantwoordelijke» van de huidige situatie, herhaal ik wat ik op 27 april 2010 schreef : De Croo heeft eigenlijk«een toneelstuk beëindigd dat enkel tot twee mogelijke resultaten kon leiden : ofwel (minst mogelijke hypothese) een belangenconflict van het Brussels Gewest [om de BHV-wet nog eens te vertragen], met als consequentie de bedreiging van de institutionele balans in Brussel, en daarna, begin 2011, dezelfde discussie als vandaag, en dus een finale clash ; ofwel een mislukking van de besprekingen, dan een geforceerde stemming [over BHV] einde mei (2010), een alarmbel die het geheel zou doen ophouden tot in juni, enkele vertragingsmanœuvres en uiteindelijk verkiezingen in september. Met net na het reces, het eigenlijke begin van de voorzitterschap van de Europese Unie.»En de slotzin van mijn artikel klonk : «Maar wat Alexander misschien niet gewogen heeft, is dat het voordeel dat zijn partij daarbij kan boeken enkel zeer tijdelijk zal zijn. En het voordeel dat de N-VA eruit zou trekken zal zodanig zwaar wegen dat niemand meer in een regering zal stappen.» Een jaar later denk ik dat men mij gelijk moet geven. Niemand treedt vandaag in een regering. En de toestand zal niet zo gauw veranderen.

Eerst en vooral omdat de N-VA niet totaal blind is. Zij zullen de les van de stekkeraftrekking van de Open VLD begrepen hebben : de Vlaamse liberalen hebben hun vermetelheid duur betaald (hoewel het hen noch meer stemmen zou gekost hebben, hadden zij helemaal niets gedaan, wie weet ?) Indien de N-VA deze week de politieke scène verlaat en verkiezingen provoceert, zou zij er zwakker van kunnen worden. Maar is dat zo zeker ? Ten tweede, zolang de Vlaamse (en Franstalige) partijen niet zeer duidelijk zullen zijn over hun visie van de toekomst van dit land, zal de N-VA telkens nieuwe stemmen winnen. Voor dezelfde redenen heeft de Franse Front National het voorkeur van vele arbeiders, omdat de FN de enige partij is met een zeer duidelijke programma, wat niet meer het geval is bij de traditionele partijen. In België weten de politieke columnisten al niet meer precies wat de ene en de ander partij wel wilt, en de partijen zelf begrijpen ook al niet meer wat de burger vraagt. Wij hebben duidelijkheid nodig, milledjû !

Een derde probleem is dat de originele kwaad de belgische politieke ambiance nog steeds verpest. Ik heb het natuurlijk over de resoluties van 1999 en de Octopusnota van  de Vlaamse Regering. Niet alleen kunnen zij niet aan de noden van de Franstaligen beantwoorden (en het is zeer de vraag of zijn een de noden van de Vlamingen beantwoorden) en zullen dus nooit federaal geaccepteerd worden, maar erger nog : zij zijn radicaal strijdig tegenover wat de Europese Unie voor staat en eist : primo, een financieel coherente federale macht — hetgeen de confederalisme onmogelijk maakt indien men de berekening van de Planbureau volgt, maar je hoeft geen wiskundesuperman te zijn om eens vlug te berekenen dat de copernicaanse omwenteling apocalyptisch zou zijn voor de Belgische staat. Secundo, het Verdrag van Lissabon vereist de vrijheid van vestiging en de vrije circulatie alsook de taal- en cultuurvrijheid, drie fundamentele concepten die al door enkele wetten van de Vlaamse Regering worden uitgeschakeld. Tertio, hetzelfde verdrag pleit voor een egale recht voor alle burgers, en dit betekent dat de CD&V-plan voor Brussel gewoonweg onverteerbaar is voor de Europese Unie (sociale of zelfs fiscale apartheid tussen «Vlamingen» en «Anderstaligen» in één stad). Daarbovenop zal de Hoofdstedelijk gewest nooit aanvaarden dat het niet tenminste op een redelijke manier wordt gefinancierd, gezien de bijdrage van Brussel aan de nationale welvaart meerdere miljarden euros boven wat het gewest jaarlijks krijgt bedraagt. Kortom : de Octopusnota en de resoluties van 1999 zijn het vergif dat alle nieuwe economische, sociale, politieke, maatschappelijke en financiële voorsprong onmogelijk maakt. Nu zou ik graag willen weten wie bij de CD&V, N-VA, Vlaams Belang of Lijst De Decker (65 % van de Vlaamse zetels) eindelijk zal verklaren dat de enige weg waar deze onbruikbare, onnegociëerbare dogma’s toe leiden is het einde van België. En bescheiden zoals ik ben, stel ik u mijn toenmalige citaat voor (dan wel in het Frans want de woordspeling lukt niet in het Nederlands) : 

«La Belgique, c'est le compromis. Sans compromis, il n'y a plus de Belgique. Et c'est déjà très compromis.» 

Een jaar geleden schreef is dat een regering met de N-VA ondenkbaar was. Sindsdien is daar niets aan veranderd. Het is steeds geen optie.

Maar men kon hopen dat de andere partijen iets minder stom waren. Dan hadden wij misschien nog een kans om het einde van België te vermijden. Kijk : vorige week zouden enkele Vlaamse liberalen een aantal Franstalige partijen een tripartite voorgesteld hebben. Maar voilà, verblind door zijn afkeer van het socialisme zou Charles Michel zo’n voorstel onmiddellijk vernietigd hebben. De ingang van de SP.a in de regering zou de PS te veel versterken, klonk het. Fair enough. Maar dan stel ik de vraag aan de briljante jonge partijvoorzitter die wij hier hebben : «Godvermillenondepie, wat is nu het ergste, de PS versterken ? (hoe erg, zeg!) Of in deze nihilistische sfeer blijven hangen, onder de nationalistische juk van de N-VA, en de toeschouwers worden van onze eigen ondergang,  die van een van de rijkste staten in Europa, terwijl 140 minder bevoorrechten staten ons voor onwaardige knullen bekijken, gezien de helft van hun burgers zich niet de vraag stellen of zij een regering krijgen, maar wel of hun kinderen morgen wel of niet te eten krijgen, terwijl Kris Peeters voor het portret van Copernic op zijn knieën zijn gebedje maakt aan onze Heer, waarin en Grote Heilige Vlaanderen uiteraard centraal staat, alsook een betere resultaat bij zijn volgende klimpartij in Zuidamerika.» Deze vraag stel ik nu, na vier lange jaren nihilpolitiek.. 

Uiteraard kon de tripartite van de Open VLD niet door de CD&V-barrage. Ik heb het dan wel over de CD&V van Peeters/Leterme/Vanackere. Maar tenminste kon men iets hopen durven. Ja, durven, dwz beseffen dat er aan de linker en rechter kant van iedere welgesierde fallus twee kleine bolletjes hangen en dat deze nuttig kunnen zijn, ook in de polleteek. Ja, durven, voortgaan, al is het zonder Vlaamse meerderheid, maar met een nationale meerderheid, met socialisten, tenminste één centrumpartij, ecologisten, liberalen. Degenen die wel willen meedoen. En resultaten boeken.

Beste Charles en Elio (en uiteraard, alle anderen), nationalisme is een veel gevaarlijkere virus dan socialisme een kwaad is voor liberalisme en omgekeerd. Ik herhaal mijn adaptatie van de zin van Valérie Pécresse (UMP), die dringend in opmerking te nemen is door liberalen en socialisten in dit land : «Met de socialisten [de liberalen] hebben wij niet dezelfde ideeën. Met de N-VA hebben wij niet dezelfde waarden». Het kan wel zijn dat de CD&V moet bijgevoegd worden aan het pakket van de partijen met wie de democraten niet dezelfde waarden delen. En men zou de volgende evidentie in de hersens van onze verwarde politici moeten hammeren : hetgeen de aanwezigheid van de nationalisten van ons vereist is geen politieke antwoord. De vraag die u vandaag eigenlijk gesteld wordt is : welke maatschappij willen wij (bouwen) ? En op zo’n vraag hoop ik dat Groen!, SP.a, PS, CDH, MR, FDF, Open VLD en Écolo op de zelfde manier antwoorden : een maatschappij conform het Europees project, het Verdrag van Lissabon, de burgerlijke rechten en gelijkheid, de vrijheid van vestiging, circulatie, taal en cultuur, open op de wereld, en die de positie van een land gebouwd rond de «Hoofdstad van Europa» waardig is. 

De polleteek, beste politiekers, is het toetje. Daar kan men pas aan beginnen wanneer men de eerste vraag correct beantwoord heeft. Wat u nu moet doen — en indien u dat niet doet, zult u op een schandelijke manier het (nog even bestaande) vertrouwen van de bevolking verspild hebben —  is uw politieke twisten die niemand meer verstaat aan de kant laten, uw belgo-belgische en partito-partijdige doctrinale verschillen in uw zak steken, astableeft, en u concentreren op de maatschappelijke, ideologische think-tanking :  «Welke België voor morgen ?» Laat de flamingantische dogma’s maar aan de kant. Da’s voor de kindertuin. Boehoehoe, maene buurman klapt ginne vloms boehoehoeh, en dat oep vloms grond boehoehoe. Ik heb het nu over de reële uitdagingen, en u kunt de Belgen op dat gebied niet in de steek laten. Ik heb het over de vermindering van de Staatschuld, een degelijkere belastingsysteem (de lagere salarissen worden in dit land op een schandalig zware manier belast), een groter administratieve efficiëntie, de competitiviteit van de bedrijven, maar evenwel een communautaire pacificatie, een intelligente structurering van de subsidiariteiten, en de volwaardige conformiteit van het staatsproject met de Europese richtlijnen. On s’en fout dat een partij meer dit of meer dat is. Dat de ene politicus zich beter voorstelt dan zijn buurman (of vrouw) in de Kamer. Onmogelijk ? Allez, kom, schattekes, jullie hebben reeds jaren samen geregeerd, PS, SPA, MR, VLD en Groen/Ecolo ok al eens. Kan dat vandaag niet meer ? Na één jaar zonder regering ? Kunt u niets anders bedenken dan «de Castristische socialist» of «de antisociale liberaal» ? Was het niet minder erg dan wat wij vandaag moeten beleven, deze leegte ? 

De kiezers zijn het beu van al die aarzelingen, babbelkotjes die nergens toe leiden, van al die gorilla’s die met hun vuisten op hun torso’s kloppen van «ik beter zijn dan hij boedoem boedoem». 

Wat wij vragen is dat de socialisten een stap in de richting van de liberalen zetten en tegenovergestelde. Politiek, electoralisme, doctrinale vechtpartijen, da’s voor later. Wanneer wij weer een land hebben. Intussen, indien zes partijen een interessant project kunnen opstellen — de zes bovenvermelde partijen en/of cartels — en een regering op poot kunnen zetten, dan zullen wij de nationalisten links en rechts voorbijgestoken hebben, en zullen wij tenminste iets geboekt hebben dat tot nog toe niet geboekt is geweest : een resultaat. Om ons bij te staan moet u elkaar verstaan, en moet zonder politieke vooroordeel samengewerkt worden. En indien jullie niet begrijpen dat een «non» aan de tripartite (of quadripartite) die door de Open VLD blijkbaar werd voorgesteld de allergrootste stommiteit van de eeuw is, indien jullie deze democratische en logische oplossing niet tenminste een kans geeft — en er is geen andere oplossing in zicht — dan zult u de verantwoordelijkheid van het einde van België dragen, niets minder, met alle mogelijke implicaties ervan.

Het is natuurlijk helemaal niet zeker dat de tripartite een absolute geneesmiddel wordt tegen de N-VA-virus. Het kan zelfs zijn dat de Vlaamse partijen die zouden meedoen later slechte of zelfs catastrofale electorale resultaten boeken. Maar dat gebeurt sowieso. De vraag is dus : blijft men zitten, en wacht men tot dat het te laat is, of staat men op om toch iets te proberen ? Wie vandaag niets realistisch probeert, wie niet in termen van «waarden» tracht te denken en wie krampachtig blijft hangen aan de eigen-partijpolitiek, zal voor de eeuwen der eeuwen met zijn (haar) onaanvaardbare lafheid moeten leven, met de (haar) inacceptabele rijke-kinderachtigheid van een iemand die een land zonder echte reuze problemen (dorst, honger, corruptie…) zal hebben gedynamiteerd om even te bestaan.

In juni 2010 vroeg ik dat men niet met de N-VA zou onderhandelen. Men heeft onderhandeld en zie het resultaat ! In juli 2010 riep ik [de Franstalige partijen of de «democrate» partijen] om een project te bedenken en om dito op papier te zetten. Het is nog even wachten, blijkt. Vandaag de dag lees je af en toe de sportcommentaren van Yves Leterme op Twitter terwijl Didier Reynders over het weer tweet. Is het tijd voor dergelijke légèretés ? Geen van jullie, politiekers, mag vandaag trots zijn. Geen van jullie mag een andere de eerste steen toe gooien of hij krijgt die terug op zijn smoel. Maar jongens, verdomme ! zet de CD&V’ers voor hun tegenstrijdigheden. Zet de N-VA aan de kant en zeg duidelijk waarom. Kamp samen tegen de antibelgische en antisysteempartijen. Vergeet de kiezer en denk aan de burger. Beweeg in functie van uw hart en uw geweten en vergeet alsjeblieft uw electorale berekeningen. De zes of zeven bovenvermelde formaties hebben een meerderheid in het parlement. Gebruik ze. Of anders, trek de conclusies, hetgeen overeenkomt met de stekker uit te trekken. Dan wel niet uit de onderhandelingen. Maar wel uit de Belgische staat. Met alles wat dat kan betekenen.

19:20 Publié dans Humeurs du Nord | Lien permanent | Commentaires (30) | |  Facebook |  Imprimer | | | |

Commentaires

Wouahhh c'est cours de NL ce soir..c'est gentil Marcel de veiller à notre bilinguisme!

Écrit par : dissy | mardi, 26 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Parfait bilignue ... ! Super Marcel.

Allez, encore un petit effort, jetzt in deutsch !

Écrit par : Tournaisien | mardi, 26 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Een regering zonder meerderheid in Vlaanderen is het bewijs dat soap box en poll box gefaald hebben en dat het tijd wordt de ammo box te openen voor de vrijheid van Vlaanderen. Bedankt voor zo openlijk te stellen dat een Vlaamse stem in dit vermaledijd land niets waard is.

Écrit par : Lieven | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

De vraag is eigenlijk : wat is het beste ? Een regering met een minderheid in Vlaanderen die het land doet voortgaan of geen regering ?

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 27 avril 2011

Geen regering en geen land Belgie.

Vlaanderen Vrij!

Écrit par : Lieven | mercredi, 27 avril 2011

Lieven : "het tijd wordt de ammo box te openen voor de vrijheid van Vlaanderen"

AMMO BOX Lieven ? On sort du bois finalement ?

Écrit par : Carolus | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

ARM VLAANDEREN

Vlaanderenland-amnesie-amnestie-alzeimerland!
Regio met hoogst aantal zelfmoorden in Europa, doordrongen van een cultureel racisme.
Er is geen reden om hoog van de toren te blazen.
Laten we eens zelf afrekenen met onze nationalisten in plaats van de schuld altijd op een ander te steken.

www.mverschooris-ylouis.com

Écrit par : yves louis | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Maak U geen zorgen, Mr Louis. U en uw collega krijgen een museum als de laatste twee franskiljons van Gent.

Écrit par : Lieven | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

@Lieven : in uw mond klinkt "franskiljon" als een compliment. Ik stel me de vraag : waarom ?

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Marcel, natuurlijk aait U Quislings zoals Yves Louis op hun kopje als ze uw voeten likken terwijl U Ware Vlamingen bestrijdt en onderdrukt. Alleen jammer dat in Vlaanderen de belgicisten aan het uitsterven zijn, nietwaar? Twee aftandse seniele hasbeens als Eyskens en Martens maken de lente niet.

Écrit par : Lieven | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Lieven : U maakt zeker.. de winter met uw "Ware Vlamingen", Quislings enz...

Zieg Heil !

Écrit par : Carolus | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

heh

franstaligen zijn echt wel te dom om talen te leren. In het Duits is het Sieg Heil met 's'. In het Nederlands Heil en Zege!

Écrit par : Lieven | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Wow! nog een vlaamse taalexpert! %))

Écrit par : Uit'tZuiltje | mercredi, 27 avril 2011

Merci Maître pour cette correction, je m'en veux d'avoir malmené la langue de votre idole AH.

Écrit par : Carolus | mercredi, 27 avril 2011

@Carolus : het is niet bewezen dat AH de "idole" is van Lieven. Gelieve(n) hier iedereen te respecteren, ook degenen die de anderen niet respecteren.

@Lieven : ik heb de omstreden taal van Carolus niet gecensureerd omdat het de logische antwoord is op uw "AMMO". Het gebruik van wapenterminologie is uiteraard niet van pas.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 27 avril 2011

There are four boxes to be used in the defense of liberty: soap, ballot, jury and ammo. Please use in that order.

Je eigen tekst maakt duidelijk dat de verkiezingsbox niet meer van toepassing is.

Écrit par : Lieven | mercredi, 27 avril 2011

« franstaligen zijn echt wel te dom om talen te leren. »

 Ooit gehoord van de splinter en de balk, Lieven?

Écrit par : Franck Pastor | mercredi, 27 avril 2011

@Franck : ik denk dat hij het humoristisch bedoelde. Ik hoop het, eigenlijk.

Écrit par : Marcel Sel | mercredi, 27 avril 2011

Beste Marcel :

AH is misschien niet de "idole" van Lieven, maar Quislings is.. volgens Lieven zelf en U weet dat de "idole" van Vidkun Quisling was inderdaad AH...

Écrit par : Carolus | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Het wordt te lang om het in nederlands te vertalen. Engels is toch gebruikt in het Noorden, dus,... Ik had dat gevonden in onze Vif Express. Ik week wie naar welke punt hadden zij gedacht in het begin van het jaar.. Imagination is always there, thus we are not lost.

"In Oct. 20, 2025, the President of the Republic Wallonne a speech to celebrate the 15th anniversary of the separation long, complex and painful to the other three regions of the "old Belgium" and also the 20th anniversary of the Marshall Plan . His voice was strong, happy, proud, almost charming.

Dear fellow citizens,

"Challenge of a Walloon independent state."

Resigned, Walloons took their independence by adopting the famous Plan B which had been spoken in 2010.

Through partnership with American universities, technology knowledge, we could save Wallonia. The unemployment rate fell to 5%. 130,000 jobs were created. We are in the top ten PISA. There are even candidates for the Nobel Prize for for next year.

It was said that ultimately it was easier than managing a Jerusalem at the Brussels and Flemish face imperialism. The case of Norway and Sweden was mentioned as a reminder of a successful separation. The clash of cultures and ideologies had become untenable. Brussels remained an enclave in Flanders and had managed to avoid another Sarajevo. But that does not suit us. It has become their problem, most of ours.

A merger with France was not the chosen path. The complex of "small neighbor" lost between integration or association persisted and was not allowed to continue along this path.
Facebook had at that time served as an unofficial referendum. Wallonia remained with 16,844 km2, its 3.5 million inhabitants to embark on the adventure. The current unicameral parliament is preparing to spend 75 to 120 members. But it must be confessed, are the teething troubles were numerous. Deprived of the benefits of the euro zone to regain fiscal health, Wallonia was forced to live temporarily shield Walloon.

In the zoning of Louvain-La-Neuve, the "double-you '," we focus on innovation with the benefits of the Plan Marchal. Start-ups are now legions of green chemistry, construction materials, environmental technology. 149 companies were launched last year on international markets controlled by AWEX. Redu became a tracking station for NASA and European high-tech is everywhere present. Wallonia has doubled its acreage in organic agriculture. It exports the surplus not consumed locally. Maybe she will get the prize Franqui of Agronomy, next year. Groundwater produced 400 million m3 of water per year. If in 2010 a quarter of the water consumed came from Wallonia, it is nearly half today.

SMALL is growing exponentially thanks to contracts with the Chinese steel industry and mining in South Africa. LISAM was acquired by American Lisam. Atmos has doubled its staff for making telescopes for Hawaii, has installed its Indian branch and spear optoelectronic flights to China ...

I stop here, the list of private firms rose, is not exhaustive.

The town of Amay produced 135% of Wallonia's energy needs through a 25% Renewable Energy-ethical. It hopes to raise 100% in 2050. The hot water in a large boiler, is produced in CHP and green electricity. But the basic principle of the best energy, the energy is not consumed. Photovoltaic solar panels and share our roofs. 10% of Walloons bike ride today on the beautiful bike paths. Five times more than 15 years ago. Changing lives through the mobilization and solidarity, it's a program that allows us Transbrabançonne railway junction with countries from other regions. Stay and work with foreign partners is our vision of today and tomorrow.

The public bank has partnered with the European Investment Bank for road infrastructure projects. Underground highways are very expensive.

In our "Wallonicon Valley, schools are seeking their own gestion, teachers are seeking their own among the best specialists in the world. We are open woogle even at the movies.

Language learning advocated by PISA that the Walloons are now trilingual school leavers. The Netherlands has been studied since the early years of grammar school without laborious. The English comes from the 10th year and exchanges are pushed into compulsory courses in mathematics and science in which we no longer speak French.

Justice was assisted by computerized prisons following the principle of i-Care. Governance without corruption puts us in 5th position after "Transparency International" after the recent introduction of legislation that is grafted on the idea of " Whistleblower ".

For the artistic side, there Liège taking model for Barcelona, ​​has become a trendy destination on the banks of the Meuse Besides attracting artists and tourists.

We think actively to the reduction of working time.

As you can see, fellow citizens, we are on track after the election 15 years ago. "

The crowd were preparing to applaud.

Then an old gentleman got up in the back of the room. Pretty excited, Sir, he began, his voice quavering, another discourse that clashed with that of President of Wallonia.

"Wallonia, Sir, is the victim of its debt. Have you ever wondered if things would not it have been even better in a united Belgium?

Campaigns no longer exist. They have turned into a continuation of cities, isolated behind megacities. Urbanization is confusing, uncontrollable, impossible to live for a gentleman like me. Yes, for youth who have not experienced a "before", it can remain viable.

How did you get this?

You have slashed social spending to save public spending. The notional interest were already rising, 15 years ago. They exploded. You do not remember the problems of Irish frog who wanted to be bigger than the beef?

Yes, foreign companies have established a lot on our little "paradise". My pension is more than a trickle. Do not talk about unemployment benefits inversely proportional to the length of the workweek. Water has become more expensive, forcing wage and tax competition, since Flanders is willing to pay. Poverty of the poor increased from one in five to one in two. CPAS do not know where to turn.

The sacrosanct austerity slowed industrial policy pro-active in the long term. Health? Ah, yes, there are more obese, which now represents 10% of the budget INAMIW.

Security, do you find in our airports, where the drug enters through doors and windows? When I go see my daughter in Flanders, I pay a second motorway vignette and I am forced to make a wide detour to avoid paying those around Brussels.

We went from some Belgian to Wallon dwarfs (Wallonains) ... for what results?

Why not start to talk in Latin as our northern neighbors have done?

What have we really won in the separation of body and goods since 2010?

Your presence, where you are, now, with all your staff. Do you have all the skills necessary to have an overview?

Profits of private enterprises that benefit? Chinese workers, American ...

Of life in XXXL, tens of thousands of job seekers, with the dismissal of week's notice, you do not talk. Europe is no longer our "friend". It is more fragmented than ever and completely out of the fusion idea of its creation. Why do not you talk about our competitors from other regions of the old "Belgium" of yesteryear?".

Everyone turned to him with an air of wry, almost mocking. Yet he had a point.

Someone was going to stand and ask the question why the proposals had not mentioned them touched spirits since long before 2010. But he dared not. Do without everyone on the body, even with another strong coffee, do not dream, it's always somewhere nightmares.

Anyway, it was quite a troublemaker "in circles", the old gentleman, must think most listeners in the room.

From " Belgium, twelve points ", it was far too far.

Anyway, the guy who spoiled this great day of late autumn, many had thought. Some speculated already. Perhaps not

Écrit par : L'enfoiré | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

@

l'enfoiré

absolutely love it... the text shows of great imagination... plenty of ideas to ponder upon...

D

Écrit par : des | mercredi, 27 avril 2011

“Laat de flamingantische dogma’s maar aan de kant. Da’s voor de kindertuin. Boehoehoe, maene buurman klapt ginne vloms boehoehoeh, en dat oep vloms grond boehoehoe.”
Tja Marcel, ik denk dat na 180 jaar jullie nu worden geconfronteerd met mensen die niet meer boehoehoeh hoeven te doen hoor. Draai de rollen gerust om. “Boehoehoeh, ’t is dat wij onze universele Frans niet meer mogen praten waar WIJ dat willen; ’t is dat wij niet meer mogen doen in dit land wat WIJ willen; ’t is dat wij niet meer kunnen manipuleren in dit land wie WIJ willen”

Die wind zaait zal storm oogsten hé pipo.

Écrit par : Kevin | mercredi, 27 avril 2011

Répondre à ce commentaire

@Kevin : sorry. Er bestaat geen universele principe om een grond voor een taal te reserveren en om oren van rabiate mensen tegen het oren van een andere taal te beschermen. Hier in Brussel hoor ik alle talen, en wordt daarvan niet vies. Wat geëist wordt door de Franstaligen komt overeen met het Verdrag van Lissabon. Dat betekent niet dat het Frans moet heersen in Brabant, enkel dat de belastingbetalers van Franstalige moedertaal ook gerespecteerd moeten worden en hun eigen cultuur moeten kunnen organiseren. Maar je kunt daartegen zijn. Dan moet je wel weten dat je dan ook anti-europeaan bent. Het is maar een kwestie van keuze.

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 28 avril 2011

Répondre à ce commentaire

Ach Marcel, je weet goed genoeg dat de Franstaligen hun taal mogen kouten, eender waar in Vlaanderen. Enkel is de officiele taal in Vlaanderen nu eenmaal het NL (Vloms, zoals u telkenmale denigrerend pleegt te doen). Hetzelfde geldt voor alle landen binnen Europa, ieder land met zijn officiele taal of talen, voor officiele briefwisseling en afhandelingen aan de loketten. Jaja, Vlaanderen is geen land, blabla, maar daar zijn nu eenmaal de taalwetten voor, voor de bescherming in Belgie van het NL, het D én het FR (dat het Waals uitgeroeid heeft).
Allez menneke, nog wat boehoehoeh: http://www.lalibre.be/actu/belgique/article/657472/droits-des-minorites-des-francophones-de-flandre-deposent-plainte-a-l-onu.html

Écrit par : Kevin | jeudi, 28 avril 2011

Best Kevin, ik zie niet waarom "vloms" denigrerend zou zijn. Is dat niet de taal van het "Vlaamse Volk" ? U denigreert de volksdialecten. Ik heb eerbied voor zowel de dialecten als de Nederdietsche taal.

Écrit par : Marcel Sel | jeudi, 28 avril 2011

Dag Marcel, dag Kevin,

Het was de 1ste april, maar zonder vis
http://www.rtbf.be/info/emissions/article_cafe-serre?id=5874063&eid=5017893

Écrit par : L'enfoiré | jeudi, 28 avril 2011

Répondre à ce commentaire

@ marcel

het is toch wel straf, nietwaar, de grootste verdedigers van la Belgique verdeeld in drie stukken die niet snel genoeg kunnen roepen als Brussels in de kaart van Vlaanderen figureert, aarzelen natuurlijk niet om te spreken over Wallonië en Brussel als "des entités francophones"...

aangezien het klaarduidelijk is dat dit de positionering (eveneens in functie van de fameuze federatie) van de franstalige politiekers in Belgie is aangaande Brussel en Wallonië en het exclusief franstalig karakter ervan, lijkt het me zonneklaar dat enige bewering dat de faciliteitsgemeenten gewoon Brussel moeten vervoegen aangezien de NL taligen daar natuurlijk op fabuleuze wijze zullen genieten van de tweetalige dienstverlening, als "bidon" en "hypocrite" dient te worden afgewezen...

ik vind het eerlijk gezegd wel grappig hoe Demotte de "federatie Wallobru" beheert en beheerst en tegelijkertijd van zijn tak maakt over het gebrek aan wil van de flamouch om la très grande bruxelles als een région à part entière te beschouwen...

Écrit par : des | jeudi, 28 avril 2011

Répondre à ce commentaire

De Fédération Wallonie-Bruxelles is eigenlijk "minder" radicaal als de "fusie" van Vlaamse Gemeenschap en Vlaams Gewest. Het gaat hier om een federatie tussen de Franstaligen van Brussel en de Walen, niets anders. Het Waalse regio staat buiten deze federatie, en Brussel wordt niet als hoofdstad van Wallonië voorgesteld. Het gaat hier dus om de keuze van de meerderheid in Brussel en in de waalse Franse gemeenschap.

Ze zouden misschien iets verder moeten gaan om op dezelfde punt te staan als de Vlamingen.

Écrit par : Marcel Sel | vendredi, 29 avril 2011

@ marcel

http://www.nieuwpierke.be/forum_voor_democratie/nl/node/804

ik had het niet beter kunnen verwoorden dan die man van het Institut Destrée...

Écrit par : des | dimanche, 01 mai 2011

Écrire un commentaire

NB : Les commentaires de ce blog sont modérés.